| |     polski | english  
Naslovna
18. februar 2021. godine - Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izabran za Patrijarha srpskog

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve na svom zaedanju 18. februara 2021.godine u Spomen hramu Svetog Save u Beogradu izabrao je Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog dr Porfirija za Patrijarha srpskog.                                                 

Odmah posle izbora služeno je blagodarenje i proizneseno mnogoletstvije Arhiepiskopu pećkom, Mitropolitu beogradsko-karlovačkom i Patrijarhu srpskom gospodinu Porfiriju. Zvona na hramu Svetog Save na Vračaru oglasila su se nekoliko minuta pre 16 časova označavajući da je izabran 46. Patrijarh srpski.                                                

Novoizabrani Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski gospodin Porfirije (Perić) rođen je 22. jula 1961. godine u Bečeju od oca Radivoja i majke Radojke. Na krštenju je dobio ime Prvoslav. Osnovnu školu je završio u Čurugu, a Zmaj-Jovinu gimnaziju u Novom Sadu. Zamonašen je po činu male shime od svog duhovnog oca, tada jeromonaha dr. Irineja (Bulovića), u manastiru Visoki Dečani, na Tominu edelju 1985. godine.                                    

Diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1986. godine, kada ga je blažene uspomene Episkop raško-prizrenski, a potonji Patrijarh srpski Pavle, u manastiru Svete trojice u Mušutištu rukopoložio u čin jerođakona.

Na poslediplomskim studijama u Atini boravio od 1986. do 1990. godine, kada po blagoslovu Episkopa bačkog dr. Irineja dolazi u manastir Svetih arhangela u Kovilju, gde je rukopoložen u sveštenomonaški čin i postavljen za igumana.                                

Za njim u manastir dolazi mnoštvo mladih monaha i iskušenika. To su godine kada manastir Kovilj postaje duhovna matica mnogim mladimi ljudima: intelektualcima, umetinicima, popularnim glumcima i rok muzičarima, pogoovo iz Novog Sada i Beograda. Od tada se iguman Porfirije, posebno angažuje i na lečenju obolelih od bolesti zavisnosti. U tom cilju on 2005. godine formira terapijsku zajednicu ''Zemlja živih'', koja je priznata kao najuspešniji projekat za lečenje narkomanije, a danas, pod rukovodstvom vladike Porfirija, ima više od stotinu štićenika u kampovima širom Srbije.                    

Na redovnom zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve u Beogradu 14. maja 1999. godine izabran je za Episkopa jegarskog, vikara Eparhije bačke.                                  

Na temu Mogućnost poznanja Boga kod apostola Pavla po tumačenju svetog Jovana Zlatoustog, doktorirao je 2004. godine na Bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Atini.                                   

Čuvenog psihijatra, akademika dr Vladetu Jerotića, na Bogoslovskom fakultetu je nasledio na katedri Pastirske psihologije. Njegova predavanja, posećena su ne samo od studenata matičnog, nego i drugih fakultta u Beogradu.                               

Zajedno sa grupom stručnjaka: psihologa, lekara, kriminologa, sociologa, vladika Porfirije osniva građansko udruženje koje se bavi resocijalizacijom žrtava destruktivnih verskih sekti i kultova.                              

Episkop Porfirije je, već deceniju, ne samo predsednik Upravnog odbra, nego i pravi spiritus movens Humanitarnog fonda ''Privrednik'', koji obezbeđuje stipendije za veliki broj nadarenih, a siromašnih učenika i studenata, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost.                             

Republička Skupština ga je, kao predstavnika svih Crkava i verskih zajednica, 2005. godine, izabrala za člana Saveta Republičke radiodifuzne agencije, a za svog predsednika Savet ga je izabrao 2008.goidne. Kao predsednik Saveta Republičke radiodifuzne agencije, episkop Porfirije je zastupao dugoročne interese društva i građana, nezavisno od političkih utcaja.                                      

U radiodifuznom spektru Srbije od tada se čuju i crkvene radio stanice. Dao je ključni doprinos pokretanu niza radioskih i televizijskih emisija koje se bave religijskim temama.                           

Sveti Arhijerejski Sabor mu 2010. godine, poverava da utemelji svešteničku službu u Vojsci Srbije. Plodovi njegovog rada na tom polju, nisu samo odgovarajući zakonski propisi, već i odabir vojnih kapelana, organizacija i opremanje hramova u kasarnama i vršenje prvih bogosluženja.                                  

Svoje stručne bogoslovske radove Episkop Porfirije je objavljivao u časopisima kod nas i u svetu. Učestvovao je u vellikom broju naučnih konferencija i siposiona širom sveta.                                     

Vladika Porfirije, kao jedan od najuglednijih savremenih srpskih duhovnika i intelektualaca, ima izuzetno širok krug prijatelja, ne samo u Otadžbini, a odnose ličnog prijateljstva i bliske saradnje neguje i sa sveštenicima i predstavnicima drugih Crkava i verskih zajednica.                                   

Govori grčki, engleski i nemački, i služi se ruskim jezikom, a negov stil komunikacije uvek je prilagođen sagovornicima.                                     

U tron Mitropolita zagrebačko-ljubljanskih ustoličen je 13. jula 2014.godine u Sabornoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu. Svečanu arhijerejsku Liturgiju služio je Patrijarh srpski Irinej uz sasluženje velikog broja arhijereja Srpske Crkve i drugih sestrinskih Crkava, ako i sveštenstva i monaštva, i blagočestivog naroda.                                

Izvor: SPC15. februar 2021.g. Srećan Dan državnosti Republike Srbije

U republici Srbiji se 15. februara slavi Dan državnosti. Prigodan film možete da pogledate ovde

 

 

 Vučić: Srbija spremna za dijalog o KiM, ali neće biti ponižavana

Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je prikazu sposobnosti dela jedinica Vojske Srbije u kasarni ''Rastko Nemanjić'' u Pančevu i tom prilikom poručio da je Srbija uvek spremna za nastavak dijaloga sa Prištinom pod pokroviteljstvom EU, ali i poštujući stav SAD, ako i stavove Rusije i Kine                               

Predsednik je rekao da će pre staviti ''glavu na panj'', nego da potpiše bilo kakav papir sa priznanjem i podsetio da je to već jednom odbio u Vašingtonu, gde su postojale dve verzije sporazuma.                          

Naveo je da je odmah povukao svoju delegaciju, da je američkoj delegaciji rekao da Srbija takav sporazum neće potpisati i poručio da će Srbija uvek nastojati da vodi mirne razgovore kako bi sačuvala mir, ali da neće dozvoliti da je ponižavaju.

Predsednik Srbije zahvalio je na pismu-čestitki američkom predsedniku Džou Bajdenu povodoom predstojećeg Dana državnosti, u kome se pored uobičajenog isticanja posvećenost unapređenju ekonomske saradnje, regionalne stabilnosti i demokatskih vrednosti, nedvosmisleno poziva na međusobno priznanje Srbije i ''Kosova'' kao posledice.                           

Međusobno priznanje Srbije i ''Kosova'' ne stoji ni u jednom aktu nijedne svetske organizcije, ukazao je predsednik i ponovio da je Srbija uvek spremna za nastavak dijaloga sa Prištinom pod pokroviteljstvom Evropkse unije, ali i poštući stav SAD, kao i stavove Rusije i Kine.                                

Prema predsednikovim rečima, situacija jeste teška i biće sve teža. ''Kao što sam vam rekao pre tri dana, ja to vidim, jat to očekujem, vidim kako se to plako steže, zato što su njihvi međusobni sukobi u svetskim okvirima sve snažniji i sve veći, i onda mi tu plaćamo cenu'', rekao je predsednik.                            

Vučić je poručio da je do naše države da nastavi sa snaženjem zemlje u ekonomskom smislu.

Predsednik je dodao da je uloga vojske veoma značajna u veoma složenim bezbednosnim i političkim uslovima savremennog sveta i da zato Srbija mora da uradi sve što može da odvrati svakog potencijalnog agresora i napade na građane i zemlju.

''Politika snaženja vojske biće nastavljena ubrzano'', naglasio je predsednik dodajući da je cilj da srpska vojska može da bude stabilizator političkih prilika u regionu.                         

Prema njegovim rečima, svakome treba da bude jasno da Srbija nije džak za udaranje i da može svako da je napadne i da joj preti kao što je to bilo u prošlosti.                               

Vučić je rekao da je zadovoljan onim što je video i zato što je mnogo toga urađeno u prethodnom periodu i istakao da će od aprila meseca vojnim licima biti znatno uvećane plate.                                   

Predsednik je rekao i da će se nastaviti ulaganje u Vojsku Srbije, kojoj je poručio da od nje očekuje da i dalje bude čuvar naše zemlje, njenog integriteta i slobode.

''Od vas očekujemo da budete čuvari naše zemlje, njenog integriteta, slobode, da budete branitelji naroda, čuvari otadžbine, zaštitnici interesa Srbije i da budete odvraćajući faktor sakog agresora i za svakog ko bi pomislio da napadne Srbiju'', rekao je Vučić. 

Na vojnoj vežbi pod nazivom ''Vrh koplja'' prikazana je osposobljenost 72. brigade za specijalne operacije, a prikazu sposobnosti, koje je predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije ocenio sa vrlo dobro, prisustvovali su i potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović. 

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

Beograd,

7. februar 2021.godineSastanak sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji ambasadorom Semom Fabricijem, sa kojim je razgovarao o evropskom putu Srbije, nastavku borbe protiv pandemije Kovid-19, sprovođenju političkih i ekonomskih reformi, uz poseban akcenat na vladavinu prava i planove za nove investicije EU u našoj zemlji.                                  

Predsednik Vučić zahvalio je na podršci koju EU pruža Srbiji u oblasti strukturnih reformi i ekonomskih mera, kao i na investicijama EU u našoj zemlji. Predsednik je posebno izrazio nadu da će uskoro stići i prvi kontingenti vakcina iz programa Kovaks koji promoviše Evropska unija.                             

''Srbija se među prvima priključila ovom programu čime je još jednom pokazala da je ozbiljan i pouzdan partner Evropske unije. Uveren sam da ćemo zajedno, uz solidarnost i međusobno razumevanje, uspeti da izađemo iz ove krize i da nastavimo rad na oporavku privrede'', istakao je predsednik Vučić i dodao da je EU najznačajniji spoljnotrgovinski i investicioni partner naše zemlje, budući da je dve trećine naše trgovinske razmene i investicija vezano za zemlje EU. 

 

Šef Delegacija EU Sem Fabrici je pružio uverenje da će EU nastaviti sa solidarnošću u punoj meri i da će neprestano da radi na obezbeđivanju distribucije vakcina kako u Srbiji, tako i u zemljama Zapadnog Balkana. Fabrici je izrazio zadovoljstvo rezultatima koje je Vlada Srbije ostvarila, posebno istakavši da su pravovremene i odlučne mere koje su preduzete u borbi protiv korona virusa doprinele da se i tokom pandemije održi ekonmoska stabilnost zemlje.                           

''Srbija je, zahvaljujući aktuelnim stukturnim reformama,  u skladu sa procesom pristupanja, pokazala otpornost na krizu i sposobnost da ublaži efekte na privredu uz sjajne rezultate u zdravstvu'', poručio je Sem Fabrici i naglasio da pandemija nije uticala na nedvosmislenu posvećenost EU procesu proširenja na Zapadnom Balkanu.                                   

Ambasador Fabrici je predsedniku Vučiću predstavio i novog šefa Kancelarije EIB za Zapadni Balkan, Alesandra Bragonzija, koji je istakao da mu je velika čast da preuzme aktivnosti za region u trenutku kada se suočava sa ovako teškom krizom.                                  

Evropska investiciona banka je uložila 873 miliona evra u Zapadni Balkan tokom 2020. godine, što je oko 50 odsto više nego u prethodnoj godini. Većina novca, odnosno 531 milion evra, u skladu sa prioritetima Evropske unije za povećanje povezanosti i plasirana je u izgradnju i modernizaciju transportne infrastrukture u regionu.                                

''Srbija će nastaviti izuzetnu saradnju sa EIB, budući da smo snažno opredeljeni da gradimo ekonomiju zasnovanu na zdravim i čpvrstim osnovama, kao i na inovacijama i svim drugim projektima koje je do sada podržala EIB, a koji su nesumnjivo doprineli našim dobrim ekonomskim rezultatima u 2020. godini'', istakao je predsednik Vučić i dodao da dalje unapređenje zdravstenog sistema u Srbiji, razvoj infrastrukturne mreže i realizacija zelene i digitalne agende, ostaju ključni prioriteti Srbije. Predsednik je takođe izrazio nadu da će uz podršku EIB, planirani projekti biti uspešno okončani.                                

''U skladu sa ovim opredeljenjem, Srbija je odlučna da napravi još povoljniju poslovnu klimu iz dodatne pakete subvencija za dolazak investitora iz EU u našu zemlju'', rekao je predsednik Vučić.                                    

''Evropska unija i Evropska invsesticiona banka, uz prstup ''Tima Evrope'', podržavaju strateške ciljeve Srbije, uključujući i u oblasti povezivanja, životne sredine i energetike i rade na prioritetnim projektima kao što su rekonstrukcija i izgradnja dodatne zgrade Kliničkog centra Srbije, rekonstrukcija Kliničkog centra Vojvodina, zatim modernizacija železničke infrastrukture, gasnog interkonektora iz Bugarske, autoput Mira i koridor 10'', istakao je ambasador Fabrici i izrazio spremnost EU da nastavi sa ulaganjima koja će podstaći dalji ekonomski rast Srbije, a koja su u centru novog ekonomsko-investicionog plana EU za Zapadni Balkan.                                           

On je rekao da Srbija mora da nastavi svoj evropski put, te da je veoma važna dalja podrška Unije u jačanju, usvajanju i primeni reformi, zarad boljitka građana.                                     

''Nastavićemo da radimo intezivno na ispunjavanju evropske agende, sa ciljem otvaranja novih poglavlja i bržeg napretka na putu ka članstvu u EU'', zaključio je predednik Vučić.                                              

Predsednik Vučić i ambasador Fabrici su razmotirli proces usklašivanja zakonodavstva Srbije sa zakonodavstvom Evrpske unije, i saglasili se da je potreban energičniji rad u obalsti vladavine prava.                             

Dvojica sagovornika razgovarali su i o reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije, slobodi medija i obnovi međustranačkog dijaloga.                                

Ambasador Fabrici i predsednik Vučić potvrdili su važnost nastavka dijaloga sa Prištinom , posredstvom EU.       

Beograd,

04. februar 2021. godine26.1.2021. Selaković i Gujon čestitali Savindan

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i francuski humanista Arno Gujon čestitali su dan Svetog Save, ističući da je svetosavlje filozovija života i sistem vrednosti oko kojeg se okuplja čitav srpski narod, kao i da nam je Sveti Sava ostavio nauk da se država i kolektivna sreća ne mogu graditi bez duhovnosti i nacionalnih vrednosti.                       

U video snimku na Tviter profilu Ministarstva spoljnih poslova, Selaković je rekao da učenje i zaveštanje Svetog Save, svetosavlje, nije samo verski, politički ili nacionalni koncept već filozofija života.                           

Naveo je da je Sveti Sava, pored svega što je bio, bio i prvi veliki srpski diplomata zaslužan ne samo za učvršćivanje srpske pravoslavne duhovnosti već i za političku konsolidaciju srednjovekovne Srbije u 13. veku.                                    

Zato je Sveti Sava, ističe Selaković, ostao nedostižni uzor svima koji žele da se bave javnim poslom na korist srpske države i naroda.                        

''Bio je naveći srpski duhovnik i veliki političar, a nauk koji nam je ostavio glasi da se država, kao i kolektivna sreća ne mogu graditi bez duhovnosti i nacionalnih vrednosti'', rekao je Selaković.                                        

Istakao je da su to principi kojih i danas, posle više od osam vekova, treba da se pridržava svaki pripadnik našeg naroda.                                

''Draga braćo i sestre, draga deco, čuvajte srpsko ime, kulturu, tradiciju. Čuvajte naš prelepi srpski jezik i ćirilicu. Srećan nam Savindan'', dodao je Selaković.

Francuski humanista Arno Gujon, vršilac dužnosti direktora Uprave za saradnu s dijasporom i Srbima u regionu kaže da je svetosavlje sistem vrednosti oko kojeg se, kao oko duhovne vertikale, okuplja čitav srpsi narod.                                        

''Svetog Savu proslavljaju Srbi u matici, ali i svuda širom sveta, svuda gde je srpski identitet potrebno čuvati i pothranjivati'', rekao je on.                               

Istakao je da je važno da imamo svest o tome da je srpski narod jedinstven i nedeljiv i poručio da je važno da čuvamo i negujemo srpski identitiet, jezi i kulturu, posebno tamo gde srbi žive daleko od svoje otadžbine gde zbog gubitka fizičkih, a ponekad i duhovnih veza sa maticom postoji veći rizik od utapanja u tamošnja društva.                               

''Neka dan Svetog Save, koji je praznik svih nas, bude i nadalje ono što spaja i vezuje celokupno srpstvo'', rekao je Gujon.                            

Izvor: Tanjug26.1.2021 Selaković za Politiku: Godina podmlađivanja srpske diplomatije

Spoljnopolitičke pozicije Srbije se razumljivo prilagođavaju novonastalim okolnostima na međunarodnom planu, međutim naši spoljnopolitički prioriteti su već duže vreme nepromenjeni. Prvi i najvažniji interes nam je očuvanje dobrosusedskih onosa i stabilnosti i mira u regionu, i sa tim u vezi iznalaženje mirnog i pravednog rešenja za probleme na Kosovu i Metohiji, kaže u intervjuu za ''Politiku'' ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.                        

Naš trajni interes je i punopravno članstvo u Evropskoj uniji, jer to je tip društva kojem težimo. Na bilateralnom planu, naš cilj je učvršćivanje veza sa tradicionalnim prijateljima, sa Ruskom Federacijom i NR Kinom, kao i gradnja novih partnerskih odnosa sa SAD. Jedan od najvažnijih zadataka naše spoljne politike je i unapređenje položaja i zaštita prava i identiteta našeg naroda u regionu, kao i pružanje raznih vidova podrške Srbima u dijaspori. Sve su to veoma važni i vrlo često komplementarni ciljevi, ističe Nikla Selaković.                                               

Kakve odnose očekujete da Srbija ima sa novom američkom administracijom? 

Bilo bi preuranjeno da u javnosti spekulišemo o tome. Nova predsednička administracija u Vašintonu je u ovom času zaokupljena unutrašnjim pitanjima i tako će biti još neko vreme. U timu predsednika Džozefa Bajdena ima ljudi koji su se bavili našim regionom, i verovatno je da će Balkan i Srbija u jednom trenutku biti u žiži američke spoljne politike. Podsetiću vas da su predsednik Vučić i predsednik Bajden ne tako davno imali veoma sadržajne razgovore u Beogradu, nakon kojih je naš predsednik konstatovao da je imao priliku da razgovara sa vrsnim poznavaocem prilika u ovom delu sveta i izvenredno pripremljenim sagovornikom. S obzirom na njihov lični odnos, ali i važnost unapređenja veza Srbije i SAD, sa razlogom možemo očekivati da u dogledno vreme bude organizovan i susret dvojice predednika. Sigoran sam da će na prirodu i dinamiku odnosa Srbije i SAD uticati i činjenica da nas u Vašingtonu predstavlja ambasador Marko Đurić, čije je prisustvo inauguraciji predsednika Bajdena važan signal i, verujem,vesnik pozitivnih pomaka u bilateralnim odnosima naših zemalja.                                                  

Kakvi su odnosi naše zemlje sa Moskvom , Briselom i Pekingom?  

Rusija je naš tradicionalni prijatelj i to prijateljstvo nadilazi puke političke veze. Reč je o dubokim duhovnim, kulturnim i civilizacijskim sponama i prirodno je što imamo obostrani interes da te veze unapređujemo, iako su one na veoma visokom nivou. Sa NR Kinom imamo odnos koji se, osim na iskrenom čeličnom prijateljstu naših naroda i visokih političkih predstavnika, zasniva na dubokom poverenju i uzajamnoj podršci. Srbija je strateški opredeljena za punopravno članstvo u Evropksoj uniji i to je poznato svim našim prijateljima, ali svoja prijateljstva ne zaboravlja, već ih jača i unapređuje, i prema svakome nastupa iskreno, ne skrivajui svoje namere. U tom smislu, ne tražimo za sebe nikakav ekskluzivan status, već samo pravo da slobodno i suvereno donosimo odluke o svojoj budućnosti i odnosima sa svima koji nas poštuju.                                          

Da li Srbija može da vodi drugačiju soljnu politiku od one koju sada vodi? 

Uvek je moguće imati drugačiju politiku, uostalom osvrnite se na spoljnu politiku Srbije pre deset, dvadeset ili trideset godina, sagledajte tadašnje rezultate i videćete koliko je nenadoknadivo skupa bila ta politika. Mera ispravnosti jedne politike, bila ona spoljna ili unutrašnja, jesu njeni rezultati i efekat na život građana i sudbinu čitave države. Naši spoljnopolitički prioriteti nisu definisani u afektu, već su plod ozbiljnog i dubokog sagledavanja naše složene pozicije i strateškog promišljanja o načinima za njeno poboljšanje. Srbija danas ima bolju međunarodnu reputaciju i kredibilitet nego pre dve decenije, a glavni razlog je to što smo rezltatima pokazali koliko smo ozbiljna i odgovorna država. Ta vrsta kredibiliteta se ne postiže trikovima, već samo vrednim i promišljenim radom na sebi. I moram da i ovom prilikom naglasim da je glavni inspirator takvog odnosa prema politici, državi i njenoj budućnosti upravo predsednik Aleksandar Vučić. Na funkciji ministra spoljnih poslova u prilici sam svakog dana da vidim koliko je van granica naše zemlje predsednik Vučić cenjen i poštovan.                                              

Kada se može očekivati da budu popunjena upražnjena mesta ambasadora i konzula Srbije u svetu? 

To je jedan od glavnih zadataka tokom 2021. godine. Ovo će biti godina osvežavanja, a verujem i podmlađivanja srpske diplomatije. Naša država, s obzirom na svoju veličinu, ima prilično razgranatu diplomatsku mrežu, što joj pruža velike mogućnosti za produbljivanje političkih i ekonomskih odnosa sa državama na svim stranama sveta. Ali potrebni su nam više svežih i energičnih kadrova, ljudi koji će biti najdostojniji predstavnici jedne moderne i dinamične Srbije. Srbija takve ljude ima, a ozbiljno podmlađivanje nam je potrebno, kako da bismo izbegli stvaranje velikih generacijskih kadrovskih praznina, i postavili temelje moderne karijerne diplomatije.                                                   

Kakvi su Vaši odnosi sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem? 

Predsednik Vučić i ja smo, osim što imamo bliske i prijateljske odnose, po prirodi posla i naših ustavnih nadležnosti, najbliži saradnici u realizaciji spoljnopolitičkih ciljeva Srbije. To mi omogućuje da sa njim često razgovaram, i u mnogim prilikama dosta novog i važnog naučim. Predsednik Vučić je čovek koji svojim stateškim i vizionarskim pristupom politici inspiriše ljude oko sebe, i ponosan sam na to što sam godinama imao priliku da budem deo njegovog najužeg tima saradnika, i što sam ga imao za svojevrsnog političkog mentora. U svakom slučaju, njegova vizija Srbije kao moderne, napredne i prosperitetne države, koja nezavisno i suvereneo odlučuje o svojoj sudbini, je i moja želja i smisao političkog delovanja. Samo takva Srbija može da bude pouzdan oslonac sopstvenim građanima, kao i Srbima van naših granica, ali i ispiracija čitavom regionu.                                          

Izvor: PolitikaRaspisivanje konkursa za sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2021.godini

Ministarstvo kulture i infomisanja Republike Srbije raspisalo je konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2021. godini, koji će biti otvoren od 19. januara do 9. marta 2021.godine. Tekst konkursa i prateći prijavni obrasci se nalaze na internet strani Ministarstva kulture i informisanja www.kultura.gov.rs.                                          

Pravo učešća na ovom konkursu imaju ustanove, umetnička i druga udruženja i organizacije/pravna lica, a koja su registrovana u Republici Srbiji i izvan teritorije Republike Srbije, odnosno profesionalni strani izdavači registrovani isključivo il pretežno za izdavačku delatnost, van teritorije Republike Srbije.Vučič: Srbija po rastu prva u Evropi

 .

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je Srbija po privrednom rastu prva u Evropi, što će biti formalno potvrđeno krajem marta, a sve to je bilo moguće zahvaljujući reformskim merama koje su preduzete od 2014. godine, te brzim otvaranjem zemlje posle prvog talasa korona virusa.                                

Predsednik je istakao da je Srbija u prvom kvartalu imala rast od 5,2 odsto, dok je evrozona bila na minus 3,2 odsto, u drugom kvartalu Srbija je imala rast od minus 6,3 odsto, dok je evrozona imala minus od 14,7 odsto, a u trećem kvartalu, kada je evrozona imala minus od 4,3 odsto, Srbija je imala samo minus 1,4 odsto.

Vučić je naveo da je Crna Gora, na primer, imala u trećem kvartalu čak minus 26 odsto.                                

Takođe, predsednik je naglasio da su u našoj zemlji građene  i obnovljene bolnice, te da su dve bolnice izgrađene za samo četiri meseca.                                    

Rekao je da se država borila da nabavi respiratore, maske, rukavice, skafandere, lekove, sve što je bilo potrebno i ukazao je da se radi na 10 opštih bolnica širom Srbije, dodajući da su sve to bile velike stvari koje su moguće samo na osnovu uspeha reformi iz 2014, donošenjem Zakona o radu, koji je doneo odlične rezultate i merama fiskalne konsolidacije.                                          

''Ovo su rezultati koje Srbija nikada nije imala. Kada je Srbija bila prva u Evropi po stopi rasta? Dobićemo 31. marta rezultate da se potvrdi da je Srbija broj jedan u Evropi. To sve je bilo moguće zahvaljujući ljudima koji su verovali u teške promene'', rekao je Vučić.                     

Prema njegovim rečima, ove godine će se u Srbiji čak šest autoputeva raditi u isto vreme, a s tim  vezi, napomenuo je da je Bugarska najavila da će do kraja godine završiti autoput od naše granice do Sofije, nakon čega će moći autoputem da se ide do Istanbula, što je jako važno kako bi saobraćaj išao preko naše zemlje.                                    

Vučić je naglasio da je 2020, tzv. godini korone, naša zemlja imala neto priliv direktnih stranih investicija od 2,9 milijardi evra neto, a bruto tri milijarde, što znači da su mnoge strane kompanije poput Tojo tajersa, Bojsena, ZTF-a, Brosea i u godin krize ulagale u Srbiji.                                     

Predsednik je rekao da Srbija ima najveće prosečne plate u regionu, od 511 ili 512 evra, kao i da će već u februaru, zbog januarskog povećanja, taj prosek biti 535 ili 536 evra, kao i da je samo u Beogradu u poslednjih sedam godina prosečna plata skočila za 180 evra ili za 40 odsto.                             

Kaže da smo pre bili četvrti po platama u regionu, dok smo danas i zvanično prvi, kao i da će razlika u odnosu na druge zemlje sve brže da se povećava, a ističe da  u Srbiji zaposlenost raste, kao i da nam se stopa javnog duga najmanje uvećala u odnosu na gotovo sve evrpske zemlje. To ilustruje podacima da je u Italiji javni dug skočio na 156 odsto, u Nemačkoj 87 odsto, Francuskoj 114 odsto, u Hrvatskoj na 88 odsto, a u Srbiji je 57 odsto.                              

Predsednik Srbije najavio je da će do Sretenja, 15. februara, biti donet dodatni paket pomoći privredi, a kako je objasnio, to će biti nova inekcija za kompanije, privredu, preduzetnike, mala,  srednja i velika preduzeća, što je, kako je rekao, 1.052.000 ljudi koji su obuhvćeni tim sistemom.                                   

Vučić je precizirao da će to najverovatnije biti pomoć u vidu isplate dva ili tri puta po pola minimalca, biće i sektorske pomoći za turizam, za hotelijere, tzurističke agencije, vodiče, za autobuske prevoznike, sa još pola minimalca.                                    

Predsednik je dodao da će nastojati da se produže i garantne šeme, koje su se odlično pokazale, sa 1,5 milijardi, a ovog puta bi preko tog sistema, moglo da bude obezbeđeno još dva puta po 500 miliona.                               

Vučić je rakao da se za sedam dana očekuju prvi dogovori sa DFC-om vredni 300 do 400 miiona dolara.                                    

Takođe, naveo je da će država nastojati da dodatno pomogne i penzionerima, pored povećanja penzije od 5,9 odsto, koliko će dobiti u februaru, kada prime januarsku penziju, a dodao je da bi simbolično, penzioneri do marta trebalo da dobiju pakete sa vitaminima C, D i cinkom, što  su, prma rečima predsednika, sitnice, ali pokazuju deo brige države da se izbori za zdravlje.                         

Predsednik je najavio da će se u narednih sedam do osam dana završiti pregovori i oko nabavke kineske vakcine, nakon što su u Srbiju stigle prve količine Fajzerove i Sputnjik V vakcine i ukazao da je kineska vakcina izuzetno kvalitentna, ali da je verovatno i najskuplja, te da je zato pisao kineskom predsedkiku i zamolio za popust za našu zemlju. Vučić je zahvalio Amerikancima što su odlučili da prodaju vakcinu našoj zemlji i napomenuo da je niko u regionu, osim male količine koju je dobila Albanija, nije dobio sem Srbije.                             

Istakao je da se naša država oslanjala na sebe i sopstvene snage i da je naš državni vrh negde predosećao da će vakcine u okviru evropskog Kovaks plana stići kasno.                              

Predsednik je odbacio tvrdnje o lošim rezultatima Srbije u borbi protiv korone i naveo da naša zemlja ima najmanju smrtnost od korone u regionu.                                    

On je izneo podatke da je Slovenija na 100.000 stanovnika imala 144 smrtna slučaja, Severna Makedonija 126, BiH 123, Bugarska 115, Crna Gora 115, Mađarska 110, Hrvatska 107, Rumunija 85, a Srbija 51.                                            ''Stopa smrtnosti u regionu je: Bugarska 3,9, BiH 3,7, Mađarska 3,11, Severna Makedonija 3,03, Rumunija 2.48, Slovenija 2,15, Hrvatska 1.99, a Crna Gora 1.4, a Srbija 1.0. To se vidi na grafikonima i tu nema laži, nema prevare'', istakao je predsednik.                                                   

On je rekao da će se država boriti za vakcine, te da je jedino Srbija, na Zapadnom Balkanu, dobila značajne količine cepiva, uz nešto malo koje je dobila Albanija, a dodao je da se za jedan dan, od kada je počela prijava građana za vakcinaciju, prijavilo čak 63.000 ljudi.                                     

Vučić je izrazio uverenje da nas čeka bolja godina od prethodne, a veruje i da će, uz vakcinaciju građana, biti pobeđen korona virus.                       

Beograd,

12. januar 2021. godine3 January 2021 Every Serb in the diaspora is potentially a lobbyist

Our compatriots living abroad are one of the great potentials that the state has not recognized in the right way so far, which is why a different approach is needed to the issue of how to strengthen our diaspora and use the good will of people who are potential lobbyists for the interests of Serbia and the Serbian people, Foreigna Ministter Nikola Selakovic said.                             

''When it comes to Serbs in the diaspora, and especially in the region, this issue has been a kind of an unattended crop which requires a lot of work, and even when a lot is done at once this is not apparent immediately'', Minister Selakovic stated in an interview with Tanjug.                                   

He emphasized that the appointment of the Director of the Office for Kooperation with the Diaspora and Serbs in teh Region for the first time after almost seven years since this body was formed within the Ministry of Foreign Affairs, shows that it is one of the prioritis of the Ministry he is at the helm of.                                

Selakovic notes that intensive efforts have been long underway on forming a plan to make the diaspora more visible both outside the borders of Serbia and in the mother contry itself.                       

''Every person in the diaspora is a potential lobbyist for the interests of our country and people, and we need to find the right way to use that'', he said.                              

That much can be done in that regar Selakovic illustrates with the fact that only in Switzerland, in 24 cities, there are Serbian cultural and artistic associations which amounts to mor than 3,000 young people who get together in order to preserve our tradition, culture, the Serbian languange and history.                              

''If they were able to set up such associations in 24 cities, it speaks volumes about the enthusiasm of these people. There is so muc enthusiasm, energy and love in these people. We need to explore ways to help them and use their good will and potential'', the Minister points out.                    

He also cites the example of an emigrant family in Canada, the Varaklic family from southwestern Serbia, who sends Christmas package for children in the Raska region every year. He adds that they have so far donated hundreds of thousands of dollars to non-governmental organiyations for those needs alone, but he says that we do not see that here.                        

''The state does not recgnize this, and these are people who gained success as entrepreneurs working in a distant country, who can be serious lobbyists for Serbia, for Serbian interests, someone who represents us in the best possible way'', Minister Selakovic said .                                          

Minister Selakovic also pointed out that Arnaud Gouillon has been appointed as head of the Office for Cooperation with the Diaspora and Serbs in the Region and described him as a man of extraordinary energy, great love for the Serbian people, which he showed in his engagement towards Serbs in Kosovo and Metohija, where they were seriously endangered.                                    

''By doing so, he showed and set an example to many of our compatriots of what an individual can do. And when one such individual focuses energy, enthusiasm and love for people, on work done within the state administration system, I think that the preconditions have been created for such activities to yield good results'', Minister Selakovic said.

Source: Tanjug3.1.2021. Svaki Srbijn u dijaspori potencijalni lobista

Naši sunarodnici van Srbije su jedan od velikih potencijala koji država do sada nije prepoznala na pravi način i zato je potreban drugačiji pristup pitanju - kako da ojačamo našu dijasporu i iskoristimo dobru volju ljudi koji su potencijalni lobisti za interese Srbije i srpskog naroda, kaže ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.                                  

''Kada pričamo o Srbima u dijaspori, i posebno u regionu, to je jedna prilično zaparložena poljana, na kojoj je potrebno raditi mnogo i u kojoj ne može mnogo toga odjednom učinjenog i da se vidi'', konstatuje Selaković u intervjuu za Tanjug.                       

On ističe da i imenovanje direktora Uprave za saradnju sa Srbima u dijaspori i regionu prvi put posle gotovo sedam godina otkako je uprava formirana u okviru Ministarstva spoljnih poslova, govori da je to jedan od prioriteta delovanja ministarstva na čijem je čelu.                                  

Selaković napominje da se trenutno uveliko radi na formiranju plana kako da dijaspora postane vidljivija i van granica Srbije i u samoj matici.                            

''Svaki čovek u dijaspori je potencijalni lobista za interese naše zemlje i naroda i treba da nadjemo pravi način da to iskoristimo'', naveo je on.                            

Da može mnogo da se uradi na tom planu, Selaković ilustruje podatkom da samo u Švajcarskoj, u 24 grada postoje srpska kulturno-umetnička društva, što je više od 3.000 mladih ljudi koji se okupljaju zarad očuvanja naše tradicije, kulture, srpskog jezika i istorije.                                

''Ako su u 24 grada bili u stanju da organizuju takva društva, to govori o entuzijazmu ljudi. Koliki entuzijazam, energija, ljubav postoji kod tih ljudi. Dajte da vidimo kako da pomognemo i da iskoristimo tu dobru volju i potencijal kod tih ljudi'', ukazuje ministar.                              

Navodi i primer jedne iseljeničke porodice u Kanadi, Varaklić iz jugozapadne Srbije, koja svake godine za decu u Raškoj oblasti pošalje božićne paketiće. Oni su, dodaje, do sada samo za te potrebe dali stotine hiljada dolara nevladinim organizacijama, ali ih mi ovde, kaže, ne vidimo.                                   

''Ne vidi država, a to su ljudi koji su uspeli radom u jednoj dalekoj zemlji, kao uspešni privrednici, koji mogu da budu ozbiljni lobisti za Srbiju, za srrpske interese, neko ko nas predstavlja na najbolji mogući način'', rekao je Selaković.                              

Selakovć skreće pažnju i na to da je na čelu Uprave za saradnju sa Srbima u dijaspori i regionu Arno Gujon, kako kaže, čovek izvanredne energije, velike ljubavi prema srpskom narodu, koju je pokazivao u delovanju prema Srbima na KiM, tamo gde su bili ozbiljno ugroženi.                          

''Time je pokazao i dao primer mnogim našim sunarodnicima šta može pojedinac da uradi. A, kada taj pojedinac energiju, entuzijazam,ljubav prema ljudima, prenese na delovanje u okviru državnog sistema, mislim da su se stvorili preduslovi da se u takvom delovanju rađaju dobri rezultati'', rekao je Selaković.

Izvor: Tanjug2.1.2021. Selaković: Ove godine novi ambasadori, ali ciljevi isti

Srbija bi ove godine konačno mogla da dobije ambasadore i generalne konzule u oko trećini trenutno upražnjenih mesta u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u svetu, a ministar spoljnih poslova Nikola Selaković uveren je da će naveći broj tih mesta biti popunje i to, kako ističe, najboljim mogućim ljudima.                 

''U narednoj godini, uveren sam da će doći do popunjavanja najvećeg broja tih upražnjenih mesta'', rekao je Selaković za Tanjug, i istakao da se taj posao obavlja postupno, jer država želi da pokaže da ima kvalitetan kadar, koji će interese Srbije zastupati na najbolji mogući način.                               

Šef srpske diplomatije podseća da je u jednom broju predstavništava već istekao četvorogodišnji mandat ambasadorima i generalnim konzulima, tako da će se ući  i u postupak imenovanja novih, nakon njihovog opoziva.                                      

Među ''upražnjenim'' mestima je i ambasador Srbije u Kini.                              

''Vredno radimo na iznalaženju najboljeg mogućeg rešenja za našeg novog ambasadora u Kini i kao što smo jednog od najboljih ljudi u državnom sistemu poslali za ambasadora u SAD, koji će, siguran sam obavljati funkciju na najbolji mogući način, uveren sam  da će tako biti i za ambasadora u Pekingu'', rekao je Selaković.                                

Ministar, koji je spoljnopolitički resor u vladi preuzeo pre nešto više od dva meseca, ističe da su se okolnosti u svetu, kao i pozicija Srbije u njemu promenili, ali se spoljnopolitički ciljevi Srbije ne menjaju: zemlja ostaje strateški posvećena evropskim integracijama, a, zajedno sa putem u EU, jačaće i tradicionalna prijateljstva sa Rusijom i Kinom, uz uzdizanje na viši nivo i jačanje novih partnerskih odnosa sa SAD.                              

''Na važnom mestu za Srbiju su i odnosi u regionu, dobrosusedski odnosi, regionalna saradnj, jer se to uklapa u set naših uslova evropskog puta. Ali, i bez evropskog puta, uvek je važno kraj koga živite, sa kim živite, kakve su vam komšije i kavi su odnosi u komšiluku'', kaže Selaković.                                       

Ističe i da je od neprocenjivog značaja pitanje Kosova i Metohije, kao glavnog nacionalnog i državnog pitanja Srbije i srpskog naroda.                                    

''Kada kažem da se okolnosti menjaju, ali ne i ciljev - naš cilj je pre sedam godina bila EU, evrointegracije, ali pogledajte koji nam je tada bio prostor za delovanje, kada govorimo o ekonomskom aspektu, a koji je danas. Promenile su se okolnosti, a onda prilagođavate svoje delovanje tim promenjenim okolnostima, što je moguće više'', kaže Selaković.                                

Podseća da je spoljnopolitičke prioritete u 2021. godini naveo i predsednik Republike, a da su očuvanje mira i stabilnosti u regionu apsolutni prioriteti.                                      

''Samo u mirnom i stabilnom regionu Zapadnog Balkana i Jugoistočne Evrope, Srbija može da se razvija i ekonomski, i kulturno, naučno, u svakom pogledu. Mir i stabilnost u regionu su 'sine qua non', bez koga nema razvoja i napretka. Srbija se ponašala, ponaša se i ponašaće se kao faktor koji stabilizuje čitav region, koji region drži u miru, pokazujući da je to onaj region koji svima najviše doprinosi'', rekao je Selaković.                                

Odnosi u regionu su uvek kompleksni, a region je, primećuje ministar Selaković, na našu veliku žalost, opterećen pitanjima na koja ne možemo da utičemo, a koja se tiču prošlosti.                                         

Pristup Srbije je da se traži prostor da se utiče na ono što se dešava danas i što će se dešavati u budićnosti.                                    

U tom smislu, navodi i da je inicijativa tzv. ''mini šengena'', za tržišno objedinjavanje regiona, koja je potekla od Aleksandra Vučića i našla na pozitivan odgovor premijera Albanije i Severne Makedonije, jedna od mogućnosti da se za region učini mnogo više.                                         

''Da pokažemo koliko možemo da učinimo više ako nastupamo zajedniči i ako tražimo zajedniče imenioce, a ne ono što nas razdvaja i deli'', ukazuje Selaković.                                  

Kada je reč o odnosima sa SAD, Selaković navodi da ne bi trebalo očekivati da velike države menjaju stavove onako kako bismo mi voleli, želeli ili kako mi zamišljamo, ali da je važno što je i sam ambasador u Vašingtonu, Marko Đurić, naglasio da kao svoj zadatak, između ostalog, vidi i uticaj na promenu klime u bilateralnim odnosima sa SAD, kao navažnijom državo u svetu sa kojom je naša loša komunikacija u prošlosti ozbiljno uticala na položaj srpskog naroda i Srbije.                                  

''Uveren sam da će Đurić ozbiljno raditi na tome, sa predsednikom Vučićem, premijerkom Brnabić, Ministarstvom spoljnih poslova, i da će u značajnoj meri doprineti promeni te klime'', rekao je Selaković.                            

Ističe da je za Srbiju od izuzetne važnosti da partnerske odnose sa SAD uzdigne na viši nivo.                               

''To je država sa kojom u mnogim oblastima tesno sarađujemo i država sa kojom moramo da se trudimo, i da ne odustajemo od toga, da nalazimo ono što su nam zajedniče, dodirne tačke, ono što je i dobar primer naše saradnje u prošlosti i da stvaramo prostor za takvu saradnju u budućnosti'', zaključio je Selaković.

Izvor: Tanjug29.12.2020. Vučić: Srbija ostaje na kursu pobedniče politike stabilnosti

Očuvanje mira, briga o zdravlju i bolji standard najvažniji su za Srbiju u 2021.godini, istakao je predsednik Republike Aleksandar Vučić, uveren da ostvarenje tog ambicioznog i nimalo lakog zadatka neće biti jednostavno, ali da je zajedničim radom sa Vladom moguće ostvariti najbolje rezultate, sigurnost i izvesnu budućnost za građane.                         

Predsednik je poručio da je Srbija zacrtala velike i ambiciozne ciljeve za narednu godinu, uprkos teškimi složenim međunarodnim i regionalnim prilikama, te da će nastojati da u potpunosti sačuva mir i stabilnost u regionu i zemlji, uz očuvanje vitalnih nacionalnih i državnih interesa.                        

''Srbija ostaje na kursu pobedničke politike - politike stabilnosti'', rekao je predsednik Vučić i naglasio da naša zemlja ostaje na putu evropskih integrcija i da će brižljivo čuvati prijateljstvo sa Rusijom i Kinom, kao i da će graditi prijateljstvo sa SAD.                                 

Prema rečima predsednika, Srbija nastavlja sa pobedničkom politikom, u kojoj je ona na prvom mestu, odnosno politikom zbog koje će naša zemlja i u naredne dve godine biti u prve tri zemlje u Evropi po stopi rasta.                                  

Preduslov toga, napomenuo je predsednik, jeste obračun sa kriminalnim grupama, ali i još veća ulaganja u policiju i vojsku.                                    

''Srbija je u 2020. godini zemlja sa najvećim rastom u Evropi'', ukazao je predsednik Republike na godišnjoj konferenciji za medije i dodao da očekuje sklapanje novog aranžmana sa MMF-om, kao i da se Srbija do kraja sledeće ili do početka 2022. godine podigne kreditni rejting na ''investicioni'', čime bi se naša zemlja izjednačila po rejtingu sa najrazvijenijim zemljama EU.                              

Kao najveći uspeh 2020.godine, Vučić je naveo to što će Srbija završiti sa najvišom stopom rasta u Evropi, koja se, kako je rekao, očekuje da će biti od minus 0,75 odsto do minus jedan.                                       

''Ponosan sam što sam predsednik zemlje koja je šampion u Evropi po BDP-u'', istakao je Vučić i dodato da je tim uspehom Srbije bila zadovoljna i nemačka kancelarka Angela Merkel.                                   

Taj rezultat, smatra predsednik Vučić, ohrabruje Srbiju da ubrza svoj evropski put, ali čuvajući prijatelje koji Srbiji nisu okrenuli leđa kada joj je bilo najteže, a to su Rusija i Kina.                           

Predsednik je istakao da će biti nastavljeno privlačenje stranih investitora, zatim da će se raditi na ulaganju u poljoprivredu, pre svega u prehrambenu industriju, obnovu mehanizacije, te digitalizaciju poljoprivrede.                            

Predsednik Republike takođe je ukazao da je cilj da plate u javnom sektoru pre kraja godine dostignu 560 ili 570 evra, pri čemu bi u Beogradu iznosile skoro 700 evra. 

Vučić je podsetio da će plate zdravstvenih radnika od 1. januara biti povećane za pet odsto, dok će ostalima u javnom sektoru zarade biti povećane za 3,5 odsto i dodato od 1. aprila još 1,5 odsto, dok će desetari, razvodnici i podoficiri dobitipovećanje za dodatnih 10 odsto. Napomenuo je da će minimalna zarada biti povećana za 6,6 odsto, a penzije od 1. januara za 5,9 odsto, uz plan da do kraja 2021. prosečna penzija bude 270 evra.                                       

Predsednik je posebno istakao ulaganja u zdravstvo, podsetivši da su otvorene dve nove kovid bolnice i da se nastavlja sa obnavljanjem i gradnjom zdravstvenih objekata u celoj Srbiji i naglasio da je Srbija ubedljivo prva u regionu po broju hospitalizovanih na 100.000 stanovnika i da baš zbog toga ima malu smrtnost, kao i da je Srbija ove godine bila među prve tri zemlje u regionu po broju urađenih PCR testova.                                       

Govoreći o turizmu, predsednik je rekao da će se naredne godine raditi na razvoju Podunavlja, od Apatina do Kladova, da će se razvijati Ovčarsko-kablarska klisura, kao i naši planinski centri.                                              

U oblasti kulture i informisanja, Vučić je rekao da je za sledeću godinu važna implementacija medijske strategije, završetak rekonstrukcije Narodnog pozorišta u Subotici, a najavio je ulaganja u muzeje, a posebno je istakao premeštanje Muzeja istorije u zgradu železničke stanice. Naveo je i da će sledeće godine biti završeno podno grejanje u Hramu Svetog Save.                                     

Istakao je da će država nastaviti da brine i o našim građanima na KiM, da niko ne može da zabrani Srbiji  da pomaže svom narodu, niti da će Srbija odustati od pomoći našem narodu.                                          

Srbija je, kako je naglasio, spremna da šalje lekove i vakcine i albanskom stanovništvu i istakao da će i u narednom periodu naša zemlja voditi politiku mira u regionu i da će se truditi da sarađuje i sa Zagrebom, Sarajevom, Podgoricom i ostalima.Predsenica Vlade Srbije prva evropska premijerka koja je primila antikovid vakcinu

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić primila je danas prvu vakcinu protiv koronavirusa komapnije ''Fajzer'' na Institutu za virusologiju, vacine i serume ''Torlak''.                                  

Brnabić, koja je prva evropska premijerka koja je primila vakcinu, istakla je da je danas možda prvi dan od 6. marta da ima razlog za osmeh jer se obeležava početak kraja pandemije u Srbiji, ali i u Evropi i svetu.                                   

Kao premijerka i neko ko vodi Krizni štab za zaštitu stanovništva od zarazne bolesti COVID-19, osećala sam obavez da prva primim vakcinu kako bih pokazala da verujemo u nju, ali i u naše institucije - Agenciju za lekove i medicinska sredstva Srbije i stručna lica koja su danonoćno radila na proveri vakcine, rekla je ona.                                 

Predsednica Vladeje, ističući da joj je čast da uradi ovako nešto za zemlju i bude prva koja će otvoriti put za sve građane, prenela da je sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem postigla dogovor o tome da njih dvoje prime različite vakcine, te će on najverovatnije primiti sledeću koja bude stigla, najverovatnije kinesku.                              

Prema njenim rečima, u ovom trenutku imamo vakcinu konzorcijuma ''Fajzer-Biontek'', a u najskorije vreme se očekuju i one od kineskog ''Sinofarma'', kao i određene količine ruske ''Sputnjik B''.                                     

Ona je izrazila uverenje da ćemo krajem prvog kvartala ili početkom drugog imati i vakcinu kompanije ''Astra-Zeneka'', a naon toga i ''Moderninu''.                                         

Kao što smo i obećali, građani će imati na raspolaganju sve vakcine koje imaju dozvole u svojim zemljama i odobrenja relevantnih međunarodnih agencija, a naravno proći će i sve naše agencije i institute, ukazala je premijerka.                     

Prema njenim rečima, pred početak vakcinacije zdravstvenih radnika vacinu će primiti i ministar zdravlja Zlatibor Lončar jer se trudimo da da budemo prime i pokažemo da smo sigurni uvakcine i institucije. 

Brnabić je istakla da je Srbija, ne računajući Veliku Britaniju, prva zemlja u Evropi koja je dobila vakcinu ''Fajzer-Biontek'', a treća koja je polčela masovnu imunizaciju i kapmanju za davanje vakcine - posle Velike Britanije i Švajcarske.                                  

Uradili smo veliku svar i ni u jednom trenutku se nećemo zaustavljati dok se ne završi imunizacija stanovništva, poručila je predsednica Vlade.                                   

Ona je precizirala da će naša zemlja u januaru dobiti još 16.000 doza vakcine konzorcijuma ''Fajzer-Biontek'', kao i da ćemo zajedno sa drugim vakcinama imati u januaru ukupno milion doza, a tokom prvog kvartala ukupno približno dva miliona doza.                                       

Imamo dinamiku isporuka ''Fajzerovih'' vakcina i kako varira njihova proizvodnja, tako varira i isporuka ne samo Srbiji,već i svim zemljama sveta. Očekivali smo 10.000 doza od ''Fajzer-Bionteka'' u decembru, a stiglo je 4.870 doza, objasnila je premijerka.                                         

Srbija je pokazala da može da se bori i da uspe u tome ako svi rade timski, poručila je Brnabić i ipak apelovala na sve da početak vakcinacije ne shvataju kao da je borba odmah i gotova, već da nastave da poštuju sve mere.                                

Da budemo sigurni i pomognemo zdravstvenim radnicima, pa ćemo 2021. godine polako skidati maske kada se stekne imunitet, a do tada ovo da gledamo ne kao pobedu,već kao početak kraja, zakljčila je predsednica Vlade.                                         

Nakon premijerke, vakcinu je primila i ministarka za rad, zapošljavanje, borača i socijalna pitanja i članica Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 Darija Kisić Tepavčević, kao i član Kriznog štaba Predrag Kon.                                         

Vakcinu su primili i epidemiolog i načelnik Odeljenja za prevenciju i kontorlu bolničkih infekcija VMA prof.dr Vesna Šuljagić, kao i akademik Predrag Peško, profesor univerziteta u Beogradu i Hajdelbergu i redovni član SANU.                                 

Prve količine vakcine stigle su u Srbiju 22. decembra, a danas će ih primiti korisnici domova za stare u Beogradu i Novom Sadu.                                     

Srbija je prva zemlja u regionu u koju je stigla vakcina ''Fajzer-Biontek''.                                

Pored nabavke vakcine među prvim državama u svetu, čak pre zemalja EU, Srbija je jedna od retkih država koje su u rekordnom roku napravile i otvorile dve Kovid bolnice. Bolnice kapaciteta 930 mesta u Batajnici, odnosno 500 mesta u Kruševcu, umnogome doprinose povećanju kapaciteta i jačanju zdravstvenog sistema u borbi protiv virusa korona i praktično, prema rečima predsednika Vučića, predstavljaju spomenik budućnosti i govore o delima koja je država preduzela za kratko vreme.                             

Takođe, podsećanja radi, u Srbiji su ulaganja uzdravstvenu infrastrukturu bila velika, te je 2016. godine obnovljeno 80 domova zdravlja i ambulanti, a u toku su radovi na šest velikih domova zdravlja. Tako, više od 200 miliona evra uloženo je uobnovu, izgradnju i opremanje bolnica i više od 300 miliona u obnovu klinika i specijalizovanih bolnica, a na mnogima su radovi već završeni, poput Univerzitetske dečje klinike Tiršova, KBC Zemun, KBC ''Dragiša Mišović''.                                    

Apsolutni prioritet Vlade Srbije jeste uspešan završetak započetih projekata zdravstvene infastrukture, ali se ogromna pažnja posvećuje i zdravstvenim radnicima, kojima su do 2020. godine povećana plate i to za 56,8% lekarima i specijalistima, 66,9% medicinskim sestrama, a značajna sredstva ulažu se i u edukaciju zdravstvenih kadrova, kao i u opremu i uslove u kojima rade.                                    

Poput drugih zemalja, i Srbija se ove godine suočila sa velikim izazovima, pre svega zdravstvenim, a svi činioci udržavi bili su fokusirani na sprečavanje širenja virusa i očivanja života i zdravlja građana. Sa tim izazovima, Srbija se bolje suočila, nego mnoge bogatije i razvijenije države Evrope i sveta.

Beograd,

24. decembar 2020.g.SAOPŠTENJE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE

Ministarstvo spoljnih poslova demantuje navode pojedinih domaćih medija o tome da će državljani Srbije na privremenom radu u inostranstvu biti dužni da plaćaju porez na prihode ostvarene kod inostranih poslodavaca, ne samo zemlji privremenog boravka, već i u Srbiji.                                       

Smatramo da katastrofično intonirani tekstovi, zasnovani na nedovoljno istraženim činjenicama, o jednoj temi koja se najdirektnije tiče velikog broja državljana Republike Srbije u inostranstvu, bezrazložno stvaraju zabrinutost kod dela naših državljana, što se može zaključiti i po povećanom broju njihovih upita upućenih diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije.                                          

Apelujemo na rezidente Srbije koji se privremeno nalaze u inostranstvu da se ne obaziru na netačne senzacionalistički intonirane tekstove na ovu temu, jer se, kada je reč o procedurama oporezivanja te kategorije naših državljana, ništa suštinski neće promeniti u odnosu na dosadašnju praksu.                                 

U nadi da se iza neodgovornih i netačnih medijskih napisa o ovoj temine krije zla namera, već nerazumevanje, naglašavamo daSrbija čini i da će nastaviti da čini sve kako bi na svaki način pomogla svojoj dijaspori.

Beograd,

23. decembar 2020.Selaković sa ambasadorima zemalja Višegradske grupe

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa ambasadorima i predstavnicima ambasada zemalja Višegradske grupe (V4), koju čine Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka.                              

Ministar je rekao da je Srbija konstruktivan partner državama članicama Višegradske grupe, da su ovakvi susreti veoma značajni za podsticanje daljih aktivnosti, poručivši da je upravo Višegradska grupa prime uspešne evrointegracije, regionalne saradnje i borbe za zajedničke ciljeve.                                        

Zahvalni smo na snažnoj podršci država članica Višegradske grupe našem pristupnom procesu EU, poručio je Selaković, istakavši da punopravno članstvo u EU ostaje jedan od ključnih spoljnopolitičkih priorieta Srbije, te da je u fokusu nove Vlade oblast vladavine prava i nastavak sprovođenja sveobuhvatnih reformi.                                        

Iskustvo Višegradske grupe u regionalnom udruživanju je, prema njegovim rečima, dragoceno za Srbiju, jer može biti primenjeno i uregionu Zapadnog Balkana u okviru inicijative ''mini šengen'' i biti od koristi svim članicama.                      

Zahvalni smo Višegradskoj grupi na inicijativi za formiranje Fonda za Zapadni Balkan koji aktivno radi na pospešivanju saradnje civilnog sektora, kao i na podizanju kvaliteta života stanovništva regiona, poručio je ministar.                               

Šef srpske diplomatije sa zadovoljstom je konstatovao da su bilateralni odnosi sa državama Višegradske grupe veoma dobri, kao i da je Srbija zainteresovana za dodatno inteziviranje političkog dijaloga na najvišem nivou sa svim članicama.                           

Selaković je ukazao da bi realizacija bilateralnih poseta na najvišem nivou predstavljala snažnu osnovu za dalje jačanje naših odnosa i d bi stvorila nove perspektive u međusobnoj saradnji, posebno u oblasti ekonomije i investicija.                  

Beograd,

22. decembar 2020.godineBrnabić i Borelj: Politički i ekonomski aspekti pregovora

Vlada Republike Srbije je saopštila da je, na danas održanom Savetu za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU, pozdravljen ukupan napredak postignut u dosadašnjim pristupnim pregovorima Srbije, prihvatanje unapređene metodologije proširenja koja bi trebalo da ubrza proces ulaska Srbije i EU i ponovljena podrška EU putu Srbije ka članstvu.                                            

Tom prilikom su razmenjena mišljenja o aktuelnoj političkoj i društveno-ekonomskoj situaciji u Srbiji, a pre svega o daljoj dinamici pregovora o pristupanju EU, saradnji u okviru Zajedničke spoljne i bezbednosne politike, kao i o regionalnoj saradnji na Zapadnom Balkanu.                                    

U skladu sa tim, pozdravljena je činjenica da je nova vlada postavila kao prioritet i integraciju u EU, očuvanje javnog zdravlja i ekonomskog rasta, kao i normalizaciju odnosa sa Prištinom.                                        

Na sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje, koji se zbog pandemije održao video-putem, delegaciju Srbije predvodile su predsednica Vlade Ana Brnabić i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.                                       

Na čelu delegacije EU bili su šef diplomatije Žosep Borelj i komesar za proširenje Olliver Varheji.  

Borelj je ovom prilikom posebno iskazao zahvalnost na učešću premijerki Brnabić, što nije uobičajeni format, ali što nedvosmisleno pokazuje koliko Vlada pridaje značaj Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i evropskom putu Srbije.                                 

Sastanak je pružio pravovremenu priliku za pregled napretka Srbije u pristupnim pregovorima i razmatranje prioriteta za dalji rad u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i evropskim integracijama.                                  

Predstavnici EU su ponovili posvećenost EU evropskoj budućnosti Srbije i založili se za proaktivnu i stratešku komunikaciju Srbije i EU.                                  

Tokom sastanka bilo je i reči o načinu na koji se Srbija suočava sa posledicama pandemije COVID-19, kako u pogledu rešavanja zdravstvene krize, tako i u prevazilaženju posledica po privredu i ekonomiju uopšte i na sprvođenje reformi.                                     

Učesnici su se saglasili da su dobrosusedski odnosi i regionalna saradnja ključni elementi procesa proširenja, i u skladu sa tim pozdravili nastavak dijaloga Beograda i Prištine i doslednu posvećenost Srbije tom procesu.                              

Predstavnici EU su pozdravili značajan doprinos Srbije vojnim misijama i operacijama, kao i učešće Sbije u borbenim grupama EU,naglasivši značaj daljeg produbljivanja saradnje po pitanjima spoljne politike. 

Učesnici su takođe podržali Zajedničko regionalno tržište, koje su lideri Zapadnog Balkana pokrenuli 10. novembra na samitu u Sofiji i podsetili na to da ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan, koji je Evropska komisija usvojila 6. oktobra 2020, daje sveobuhvatni okvir za podršku ekonomskoj konvergenciji Srbije i regiona EU. 

Beograd, 17. decembar 2020.Selaković: Punopravno članstvo u EU ostaje prioritet nove Vlade

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas putem video veze sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem i ambasadorima zemalja članica EU.                           

Tom prilikom, šef srpske diplomtije istakao je da punopravno članstvo u EU ostaje jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta Vlade Srbije, kao i da je proces integracije u EU strateški cilj, koji se istovremeno želi iskoristiti za poboljšanje kvaliteta društva.  

Selaković je ukazao da je Srbija spremna na ubrzanje dinamike pristupnog procesa i da je prvenstveno iz tog razloga prihvatila i novu metodologiju, te se nada da će u narednom periodu dobiti i jasnije smernice o tome kako će se ona primeniti u pregovaračkom procesu.                                

Prema njegovim rečima, Srbija je ostvarila brojne značajne korake u refomskom procdesu, što Godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku ne reflektuje u potpunosti.                                  

Ministar je podsetio da je naša zemlja od 2014. otvorila 18 od 35  pregovaračih poglavlja sa EU i privremeno zatvorila dva poglavlja, i da je u ovom trenutku Spremna za otvaranje pet novih pregovaračkih poglavlja.                                         

Govoreći o razgovorima Beograda i Prištine, Selaković je napomenuo da je jedini pravi put za postizanje održivog dogovora dijalog i kompromis.                                    

Kako je objasnio, neophodno je da teme razgovora budu pitanja koja Priština već godinama ignoriše, a na koja se Briselskim sporazumom obavezala, kao što je uspostavljanje Zajednice srpskih opština.                                    

Sem toga, kako je dodao, Srbija je veoma posvećena regionalnoj saradnji, i imajući u vidu da je važna zemlja regiona, koja želi da doprinese opštoj stabilnosti, naša strana je, između ostalog, svojim potezima značajno doprinela snižavanju tenzija sa Crnom Gorom.                                  

Selaković je rekao i da je Srbija veoma zahvalna EU i državama članicama na finansijskoj pomoći, posebno u uslovima pandemije virusa korona. 

Beograd, 16. decembar 2020.godineUredba Vlade Republike Srbije o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19

Vlada Rrepublike Srbije je,15. decembra 2020.g,  donela Uredbu o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 i Uputstvo o načinu primene ograničenja ulaska u Republiku Srbiju, kompletan sadržaj Uredbe i Uputstva možete videti OVDE.Joksimović i Rot o pregovorima Srbije i novoj metodologiji

 

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović održala je danas video sastanak sa državnim ministrom za evropske poslove u Ministarstvu inostranih poslova Nemačke Mihaelom Rotom, sa kojim je razgovarala o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u dve zemlje EU, kao i procesu evrointegracija Srbije.                      

Joksimović i Rot su razgovarali o pčitanjima koja se tiču unutrašnjih prilika EU, posebno novom sedmogodišnjem budžetu, o mestu i budućnosti politike proširenja i Zapadnog Balkana, posebno o svim aspektima pristupnog procesa Srbije i izazovima i očekivanjima od nove metodologije, koja bi trebalo da donese brži,snažnije politički vođen i usmeravan i nadgledan proces pregovora.                                        

Joksimović je posebno informisala Rota o tome da je Vlada Srbije pripremila konkretan implementacioni plan za prvi pregovarački klaster vladavine prava, koji obuhvata pet većih otvorenih poglavlja iz oblasti vladavine prava, a čija je realizacija već otpočela.                                         

''Ozbiljan implementacioni plan podrazumeva ponovo poslatu inicijativu Skupštini za usvajanje ustavnih amandmana, usvajanje Akcionog plana za primenu medijske strategije, kao i Radnu grupu za praćenje primene Akcionog plana, i Radnu gurpu za bezbednost i zaštitu novinara'', rekla je Joksimović, a saopštilo Ministarstvo zaevropske integracije.                                      

Takođe, naglasila je da su tzv. Greko preporuke za borbu protiv korupcije na transparentan način objavljene i da će se nastaviti postupanje u skladu sa njima. Dodatno je predstavila i sve druge značajne segmente reformske politike Srbije u svih šest klastera poglavlja, od Zelene agende, digitalizacije, ekonmsko investicionog plana za ZB, stabilnih i dobrih makroekonomskih pokazatelja, čime je Srbija nesporno i tokom ove godine pokazala da duboko i suštinski učestvuje u najvažnijem politikama EU, i da je zemlja koja je kredibilno evropska zemlja.                                        

Joksimović je naglasila da Srbija razume da će EK i zemljama trebati još vreme da uobliče primenu nove metodologije na pregovarači proces Srbije, i da je otuda važno da imamo stalan otvoren dijalog kako bismo usmeravali proces u skladu sa novom metodologijom.                                           

Ona je izrazila žaljenje što ove godine nisu usvojeni zaključci o proširenju, i da samim tim nije održana politička međuvladina konferencija sa Srbijom tokom nemačkog predsedavanja.                                            

Izrazila je uverenje da će na predstojećem Savetu za stabilizaciju i pridruživanje biti prilike da se o svim političkim i ekonomskim aspektima našeg procesa prodiskutuje na najvišem nivou.                           

Rot se zahvalio ministarki Joksimović na iznetim informacijama i pitanjima, i proaktivnom pristupu Srbije u pogledu reformi i aktivnog prihvatanja nove metodologije.                                          

On je podvukao da Nemačka podržava Srbiju i politiku proširenja, i posebno pozdravio sve značajne već preduzete korake nove Vlade Srbije posebno u oblasti klastera 1 - vladavine prava, za koje je istakao da su veoma važan pozitivan signal na evropskom putu Srbije.                                 

Složio se sa ministarkom Joksimović oko neophodnosti da se što pre uobliči način primene nove metodologije na zemlje koje su već u pristupnom procesu, gde klasteri evropskih politika i učešće Srbije u njima postaju instrument merenja napretka u pristupnom procesu.                                   

Preneo je da će Nemačka biti zagovornik održavanja političke međuvladine konferencije sa Srbijom već tokom prve polovine iduće godine.                                                       

Posebno je bilo reči o Ekonomskom i investicionom planu za Zapadni Balkan, o kojem su se sagovornici saglasili da predstavlja još jednu potvrdu da Evropska unija pridaje stratški zančaj stbilnom i održivom razvoju regiona, posebno u teškim okolnostima borbe sa posledicama pandemije Kovid-19.                               

Joksimović je ministru Rotu zahvalila na dugoročnoj i konkretnoj pomoći Nemačke evrpskim integracijama Srbije - kako na političkom nivou, tako i putem razvojne pomoći za finansiranje reformskih projekata, kao i strateškim uspešnim investicijama koje su donele značajan broj radnih mesta.                                           

Takođe, sagovornici su se saglasili da je od velike važnosti činjenica da je Srbija pristupom Kovaks mehanizmu obezbedila da ima pristup vakcinama koje bude nabavila EU u gotovo isto vreme kada i ostale EU zemlje.

Izvor: TanjugSAOPŠTENJE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA

Povodom 10.decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije izražava još jednom privrženost tekovinama i vrednostima Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, koja je usvojena na današnji dan 1948.godine.                                           

Načela iz Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima predstavljala su temelj za izgradnju međunarodnog prava u ovoj oblasti, kao i međunarodnog sistema promocije i zaštite ljudskih prava, kao jedinstvene civilizacijske tekovine savremenog doba. Naša obaveza danas jeste očuvanje i jačanje međunarodnog sistema za poštovanje ljudskih prava, razvoj standarda ljudskih prava, kontrola nad ispunjavanjem preuzetih obaveza, kao i nastavak saradbnje sa međunarodnim i regionalnim institucijama na zaštiti ljudskih prava.                                               

Srbija je u punoj meri posvećena univerzalnim vrednostima ljudskih prava i sprovođenju u praki međunarodnih pravnih instrmenata o ljudskim pravima. Naša kontinuirana saradnja sa instrumentima Saveta za ljudska prava u okviru Ujedinjenih nacija, kao i sa Savetom evrope i mehanizmima ljudske dimenzije OEBS-a, predstavlja važan deo aktivnosti svih državnih organa i ilustruje našu doslednu opredeljenost za ispunjavanje međunarodnih standarda ljudskih prava.                                           

Međunarodni dan ljudskih prava je povod da se još jednom ukaže na obespravljenost srpskog i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji i ponovi poziv međunarodnoj zajednici da omogući poštovanje garantovaanih međunarodnih normi ljudskih prava i doprinese stvaranju uslova za povratak interno raseljenih lica, kao i vraćanje njihove uzurpirane imovine.Poljska zainteresovana za nove investicije u Srbiji

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgvarala je danas sa ambasadorom Poljske u Srbiji Rafalom Perlom o daljem jačanju sveukupne saradnje Srbije i Poljske, ocenivši tom prilikom da su bilateralni odnosi dveju zemalja tradicionalno dobri.                                            

Brnabić je izrazila uverenje da bi planirana poseta premijera Poljske Andžeja Dude, sredinom naredne godine, dodatno ojačala ove odnose, doprinela otvaranju novih mogućnosti za razvoj trgovinskih odnosa i podstakla nove investicije.                                               

Ambasador je preneo premijerki čestitke koje joj je premijer Duda uputio povodom novog mandata na čelu Vlade Srbije, i istakao da Poljska podržava evropski put Srbije, kao i da su ekonomske reforme dale dobre rezultate.               

Time su, kako je dodao, stvoreni uslovi za jačanje saradnje kroz nove investicije i zajedničke projekte, za šta je Poljska veoma zainteresovana.                                          

Brnabić je izrazila zahvalnost Poljskoj na podršci koju pruža Srbiji u procesu evrointegracija angažovanjem u okviru Berlinskog procesa i kroz aktivnosti Višegradske grupe.

 Sastanak sa ambasadorima zemalja članica EU akreditovanih u Srbiji i šefom Delegacije EU

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Palati Srbija sa ambasadorima zemalja Evropske unije akreditovanih u Srbiji i šefom Delegacije Evropske unije Semom Fabricijem, sa kojima je razgovarao o temama poput dinamike pristupnih pregovora između Srbije i EU, stabilnosti u regionu, regionalnim projektima, kao i o Evropskom investicionom planu koji je Evropska komisija predstavila zajedno sa Paketom o proširenju.                            

Predsednik Vučić je i ovom prilikom potvrdio da saradnja sa Evropskom unijom i punopravno članstvo Srbije ostaju jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta naše zemlje. On je posebno naglasio da je Srbija u tom smislu iskreno posvećena daljim i dubljim reformama kojima pristupa sa odgovornošću i ozbiljnošću, te da kroz saradnju sa institucijama Unije i njenih članica nastoji da usvoji i primeni najbolje prakse.                         

''Srbija će nastaviti da se predano zalaže za mir i stabilnost u regionu kroz unapređenje bilateralnih odnosa sa susedima, kao i kroz jačanje regionalne saradnje uz potovanje svih zaključenih sproazuma'', istakao je predsednik Vučić i dodao da je evropska budućnost Zapadnog Balkana od izuzetnog značaja, kako za stabilnost celog regiona, tako i za bezbednost i dalji prosperitet EU.                                                   

Ambasadori su istakli da su deklaracije o zajedničkom regionalnom tržištu i zelenoj agendi Zapadnog Balkana, koje su potpisale Srbija i svi llideri regiona, toplo pozdravljene u Briselu i u zemljama EU, te da dobra i čvrsta povezanost i integracija regiona umnogome olakšava saradnju same Unije sa Zapadnim Balkanom u svim oblastima od zajedničkog interesa.                                      

''Čak 70 odsto stranih investicija dolazi iz zemalja čiji predstavnici danas sede ovde'', rekao je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici i dodao da Srbija može da bude sigurna da će EU nastaviti da pomaže, podržava i ulaže u srpsku ekonomiju. ''Iako je Kovid-19 izložio sve ekonomije velikom opterećenju, srpska ekonomija odoleva i dokazala je svoju otpornost. Sa Ekonomsko-investicionim planom za Zapadni Balkan, EU će ostati najsnažniji partner Srbije za privredni oporavak, koji će podržati infrastrukturu, i zelenu i digitalnu tranziciju. Raduju nas najavljene reforme u oblasti vladavine prava, uključujući reforme pravosuđa i slobode medija. Upravo to predstavlja osnovu za ubrzanje procesa pridruživanja i mi ohrabrujemo novu Vladu da nastavi sa radom i realizacijom u ovom pravcu'', istakao je Fabrici.                                                  

Predsednik Vučić je naglasio da Srbija visoko ceni to što je, uprkos brojnim izazovima sa kojima se suočava, EU uspela da održi pitanje proširenja na svojoj agendi, pogotovo kroz nedavno usvajanje nove, izmenjene metodologije pregovaračkog procesa.                                            

''U tom smislu, očejujemo od Evropske unije da dinamika pristupnih pregovora Srbije prati i vrednuje naše reformske napore'', rekao je predsednik Vučić istakavši da je Srbija spremna da sa svojim evropskim partnerima nastavi da radi na sprovođenju reformi i brojnih zajedničkih projekata.                                                       

Predsednik Vučić je posebno naglasio da Srbija pozdravlja Ekonomski i investicioni plan koji je EK predstavila zajedno sa Paketom o proširenju i primeni ovog Plana kako bi se unapredio ekonomski potencijal regiona i postigla bolja infrastrukurna povezanost, što b dovelo do približavanja jednstvenom evropskom tržištu.                                   

''U tom kontekstu, nadamo se i skorom usvajanju Višegodišnjeg finansijskog okvira 2021-2027. godine, jer to znači i mogućnost korišćenja finansijskih sredstava namenjenih sprovođenju reformi, kako u Srbiji, tako i u regionu'', rekao je predsednik Vučić i još jednom istakao da Srbija ostaje na evropskom putu iskreno verujući u saradnju sa evropskim partnerima.                                           

''2020. je bila izuzetno teška godina za sve, posebno zbog posledica Kovida-19. Kada pogledam posvećenost nove Vlade da sprovodi reforme, Ekonomsko-investicioni plan EU, novu metodologiju i povećanu saradnju u borbi protiv Kovia 19, vidim 2021. godinu sa mnogo povoljnijim izgledima za napredak u proširenju'', zaključio je Fabrici.                  

Predsednik Vučić je, takođe, naglasio da je Srbija spremna da intezivno radi sa zemljama članicama EU na iznalaženju adekvatnih odgovora za nove izazove, kao što je pandemija Kovid 19.

Beograd,

08. decembar 2020.godineSRBIJA KAO POVOLJNA DESTINACIJA ZA INVESTIRANJE I RAZVOJ NOVIH TEHNOLOGIJA

Na sledecim linkovima možete pronaći korisne informacije o Republici Srbiji kao povoljnoj destinaciji za poslovanje, kao i investiranje u istraživanje i razvoj novih tehnologija:

1. Brošura ''SEBIA - Eerging tech developing hub''

- https://innovations.serbiacreates.rs/ i

 

2. Bošura ''Vodič kroz mere podrške razvoju inovativne privrede''

- https://inovacije.srbijastvara.rs/ .

 


REŽIM ULASKA U LITVANIJU U USLOVIMA PANDEMIJE


Državljani Srbije ne mogu da uđu i borave na teritoriji Litavnije, osim lica koja imaju regulisan boravak. Tranzit preko teritorije Llitvanije je dozvoljen državljanima Srbije koji poseduju regulisan boravak u nekoj od zemalja EU, Švajcarske Konfederacije i Ujedinjenog Kraljevstva.                                                        

Ulazak državljana trećih zemalja u Llitvaniju zavisi od broja obolelih na 100 hiljada stanovnika. Ulazak stranaca koji dolaze iz zemalja gde je više od 25 zaraženih na 100 hiljada stanovnika je ograničen na izuzetne slučajeve i ove osobe su po ulasku na teritoriju Litvanije u obavezi da budu u izolaciji 14 dana. Srbija se nalazi na listi 58 zemalja kojima je trenutno ograničen slobodan ulazak u Litvaniju.REŽIM ULASKA U POLJSKU U USLOVIMA PANDEMIJE

Državljani Srbije ne mogu da uđu i borave na teritoriji Poljske, osim lica koja imaju regulisan boravak. Tranzit preko teritorije Poljske je dozvoljen samo državljanima Srbije koji poseduju regulisan boravak u nekoj od zemalja EU a u cilju povratka u mesto svog prebivališta. Nije potreban test.                                                       

Dozvoljen je ulazak državljanima zemalja EU, EFTA i Švajcarske Konfederacije, kao i tranzit državljanima trećih zemalja koji imaju regulisan boravak u ovim zemljama. Takođe, dozvoljen je i ulazak državljanima Crne Gore, Gruzije, Japana, Kanade, Albanije i R. Koreje.Primena Odluke Vlade RS o prestanku važenja Odluke o zatvaranju svih graničnih prelaza za ulazak u Republiku Srbiju

U skladu sa Odlukom Vlade RS o prestanku važenja Odlkuke o zatvaranju svih raničnih prelaza za ulazak u Republiku Srbiju, odnosno mogućnosti ulaska svih stranih državljana u R. Srbiju bez dozvola, stvoreni su uslovi za prijem zahteva za vize stranih državljana u svim DKP R. Srbije, uz primenu preventivnih mera u cilju sprečavanja širenja bolesti COVID-19 (nošenje maski i rukavica, držanje odstojanja, zakazivanje termina poseta i dr.).VAŽNO UPOZORENJE - LAŽAN SAJT ZA GLASANJE IZ INOSTRANSTVA

Ni jedan organ države ne stoji iza sajta www.hocudaglasam.com na kom se navodi da građani Republike Srbije koji žive u inostranstvu mogu da ostave svoje lične podatke, kao i kopije ličnih dokumenata, kako bi mogli da se prijave za glasanje za predstojeće izbore.                               

Posebno je važno upozoriti javnost i sve građane da budu oprezni, jer je zvanična procedura za prijavu građana za glasanje po mestu boravišta u inostranstvu  propisana Zakonom o jedinstvenom biračkom spisku .                            

Ta procedura podrazumeva podnošenje zahteva preko diplomatsko-konzlarnih predstavništava Republike Srbije koji te zahteve propisanim procedurama prosleđuju opštinskim odnosno gradskim upravama prema mestu prebivališta podnosioca zahteva, nakon čega navedene uprave donose rešenje o upisu podataka u birački spisak da će birač na predstojećim izborima da glasa prema mestu boravišta u inostranstvu.

Građani moraju biti oprezni kome ostavljaju svoje podatke budući da postoji mogućnost zloupotrebe                  

                            

Više informacija pronađite na linku Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i to: 

http://mduls.gov.rs/saopstenja/vazno-upozorenje-lazan-sajt-za-prijavu-za-glasanje-iz-inostranstva/ .Ponovljeni konkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu

Odlukama broj 115/30-2020/01 i broj 116/30-2020/01 od 15.maja 2020.god. MSP -USDSR je raspisalo ponovljene konkurse za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu i matične države i dijaspore. Konkursi su otvoreni od 18.maja do 01.juna o.g. Sve informacije o konkursima i proceduri prijavljivanja mogu se pronaći na sledećem linku:

https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/ .Prijava za glasanje u inostranstvu

Predsednik Republike Srbije je 10.maja 2020.godine doneo Odluku o izmeni Odluke o raspisivanju izbora za narodne poslanike, kojom je kao datum održavanja izbora određen 21.jun 2020.godine.                       

Ambasada Republike Srbije u Varšavi obaveštava državljane Republike Srbije sa prebivalištem u Republici Srbiji koji žele da svoje biračko pravo na predstojećim izborima za narodne poslanike, raspisanim za 21.juni 2020.godine, iskoriste u Republici Poljskoj da do 30.maja 2020.godine mogu podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima glasati u inostranstvu.                          

Zahtev se može podneti lično u Ambasadi Republike Srbije u varšavi, Aleja Roz 5, 00-556 Varšava, poštom, e-mailom: embassy.warsaw@mfa.rs ili faksom +48 22 629 7173. Uz čitko popunjen obrazac štampanim slovima potrebno je dostaviti i čitljivu kopiju važećeg pasoša ili lične karte Republike Srbije.                

Mole se birači da pre prijavljivanja izvrše uvid u Jedinstveni birčki spisak (JBS) na sajtu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije - www.mduls.gov.rs/registri/jedinstveni-biracki-spisak i provere da li su upisani u JBS. Ukoliko lice nije upisano, potrebno je podneti i zahtev za upis u Jedinstveni birački spisak.                

Ukoliko bude dovoljno prijavljenih birača, Republička izborna komisja će doneti odluku o otvaranju biračkog mesta u Republici Poljskoj.                                   

Obrazac za upis u birački spisak podataka da će birač glasati inostranstvu možete da preuzmete ovde .     

Obrazac za upis u Jedinstveni birački spisak (za lica koja se ne nalaze u JBS) možete da preuzmete ovde .Repatriciacioni letovi Air Serbia

Obaveštavamo vas da Air Serbia počinje da organizuje repatriciacione letove na komercijalnoj osnovi za povratak državljana R. Srbije.                                         

Kako bi ste se prijavili na ove letove, potrebno je da odete na web stranicu: https://www.airserbia.com/informacije/letovi/repatrijacije . 

Na ovoj stranici možete pročitati sve važne informacije o letovima, kao i preuzeti formular, koji je potrebno da popunite. Popunjeni formular potrebno je skenirati zajedno sa prvom stranicom pasoša i poslati na e-mail:            repatriation@airserbia.com .                                         

Nakon što obavite kupovinu karte, potrebno je da o tome obavestite Ambasadu R. Srbije u Varšavi sa slanjem e-maila na adrsu embassy.warsaw@mfa.rs U mejlu, Ambasadi treba da prosledite skeniranu avio kartu zajedno sa skeniranom prvom stranicom pasoša, brojem telefona i e-mail adresom na koje možemo da vas kontaktiramo. Po dobijanju ove informacije Ambasada će o ovome obavestiti Graničnu policiju R. Srbije i zatražiti dozvolu za vaš ulazak na teritoriju R Srbije.

 


Informacija za državljane Republike Srbije kojima je potrebno produženje boravka jer nisu bili u mogućnosti da napuste Republiku Poljsku zbog situacije nastale usled zarazne bolesti COVID 19

Obaveštavamo državljane Republike Srbije, koji nisu bili u mogućnosti da napuste Republiku Poljsku zbog situacije nastale usled zarazne bolesti COVID 19, da je Vlada Republike Poljske usvojila više mera koje se odnose na produženje boravka za strance dok traje vanredna epidemiološka situacija. Odluke se odnose, kako na one koji u Poljskoj borave na osnovu bezviznog režima u trajanju od 90 dana, tako i na osobe kojima će za vreme ove krizne situacije isteći privremeni boravak dobijen po različitim osnovama.                                        

Više informacija može se naći na sajtu Kancelarije za strance Republike Poljske na liku:      

https://udsc.gov.pl/en/ .                              

Kako eventualno ne bi došli u sitauciju da nezakonito borave na teritoriji R. Poljske, molimo sve državljane da postupe u skladu sa preporukama nadležnih poljskih organa.DIGITALNI SADRŽAJ IZ OBLASTI KULTURE

Da bi se građanima u Republici Srbiji i inostranstvu olakšao prisup kulturnim sadržajima, imajući u vidu sprečeonst adekvatnog obavljanja prograskih aktivnosti ustanova kultre, Ministarstvo kulture i informisanja je preporučilo institucijama kulture da omoguće populaciji maksimalnu dostupnost digitalnom sadržaju u oblasti kulture. Mera je doneta u cilju što bezbednijeg prevazilaženja društvene situacije nastale zbog epidemije korona virusa.                                  

Lista digitalnih kulturnih sadržaja koje nude kulturne institucije Republike Srbije nalazi se na veb lokaciji Ministarstva kulture i informisanja:

http://www.kultura.gov.rs/cyr/aktuelnosti/virtuelne-ture-kroz-kulturne-sadrzaje i

na  veb sajtu Digitalna solidarnost:

https://www.digitalnasolidarnost.gov.rs/ .                

Ministarstvo Kulture i informacija je ustanovilo Pretraživač kulturnog nasleđa, koji obezbeđuje dostupnost informacija o kulturnom nasleđu Republike Srbije koje se čuva u bibliotekama, arhivama, muzejima, galerijama, zavodima za zaštitu spomenika i drugim subjektima u kulturi. Cilj Pretraživača je podsticanje učenja i jačanja svesti i značaja kulturnog nasleđa. Pretraživač je dostupan na srpskom i engleskom jeziku i pristupa mu se preko linka:

https://kultura.rs/ .                        

Dodatni sadržaji uskoro će biti dostupni na pomenutim veb stranicama.

 
 


EVIDENTIRANJE DRŽAVLJANA R. SRBIJE KOJI PREVREMENO BORAVE U R. POLJSKOJ I R. LITVANIJI

Molimo državljane R. Srbije, koji privremeno borave na teritoriji R. Poljske i R. Litvanije, a koji nemaju regulisan boravak u ovim zemljama (studenti, turisti, privatna poseta, službeni put i sl)  da Ambasadi R. Srbije u Varšavi na imejl embassy.warsaw@mfa.rs dostave podatke i to:

Ime i prezime

Godine života

Broj pasoša

JMBG

Adresa boravka u inostranstvu

Kontakt telefon

Kontakt imejl

Adresa prebivališta u R. Srbiji (grad, ulica, broj)

Posebno naglasiti ako se radi o osobi sa posebnim potrebama

Ova informacija se ne odnosi na državljane R. Srbije koji imaju regulisan boravak u R. Poljskoj i R. Litvaniji (žive, rade, u braku, imaju stan, u poseti su kod dece ili prijatelja). Za ove državljane R. Srbije važi preporuka Vlade R. Srbije da se uzdrže od putovanja, tj. dolaska u R. Srbiju.

Molimo da ovu informaciju prenesete i drugim državljanima R. Srbije koji nemaju regulisan boravak u R. Poljskoj i ostali su bez mogućnosti da se vrate u R. Srbijeu.

 

 


IZBORI ZA NARODNE POSLANIKE - PREKIDANJE RADNJI U SPROVOĐENJU IZBORA

Republička izborna komisija, kao organ koji sprovodi postupak izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, donela je rešenje o prekidu izbornih radnji, za vreme dok traje vanrendno stanje, s tim da će se izborni proces, uključujući i rokove za vršenje izbornih radnji, nastaviti u skladu sa odlukom o prestanku vanrednog stanja.KORONA VIRUS PREPORUKA DRŽAVLJANIMA REPUBLIKE SRBIJE KOJI BORAVE U INOSTRANSTVU

Obaveštavamo građane da, zbog epidemije korona virusa, Konzularno odeljenje Ambasade Republike Srbije u Varšavi prima samo najhitnije slučajeve. Takođe privremo se ograničava prijem zahteva za vizu za ulazak u Republiku Srbiju stranim državljanima.

 

 INFORMACIJE O MERAMA ZA SPREČAVANJE ŠIRENJA ZARAZNE BOLESTI ''COVID-19'' IZAZVANE KORONA VIRUSOM

Ambasada R. Srbije obaveštava državljane R. Srbije koji borave na teritoriji R. Poljske da je u R. Poljskoj 12. marta 2020.godine proglašeno vanredno epidemiološko stanje, što je u skladu sa poljskim Zakonom o sprečavanju i suzbijanju infekcija i zaraznih bolesti kod ljudi.

Takođe, nadležni organi R. Poljske su 10. marta doneli odluku da se ukinu masovne manifestacije, a 11. marta da se obustavi nastava na univerzitetima, vrtićima, školama i obrazovnim ustanovama do 25. marta 2020.godine.

U cilju zaustavljanja ove zarazne bolesti Ambasada R. Srbije u Varšavi preporučije svim državljanima R. Srbije koji trenutno borave na teritoriji R. Poljske da prate preporuke nadležnih organa koje se objavljuju putem sredstava informisanja i na veb stranici https://www.gov.pl/web/koronawirus, a u slučaju potrebe mogu se informisati i preko 24 sata dežurne telefonske linije 800 190 590.

Informacije o merama koje preduzimaju nadležni organi R. Srbije mogu se pratiti preko sajta Vlade R. Srbije https://www.srbija.gov.rs/, kao i preko sajta Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje R. Srbije https://covid19.rs. Informacija o postupku na graničnim prelazima pri  ulasku putnika u Republiku Sbiju  može se preuzeti na internet stranicama Ministarstva zdravlja https://covid19.rs/algoritam1/ i https://covid19.rs/algoritam2/ .Obaveštenje za birače sa boravištem u inostranstvu o ostvarivanju biračkog prava na izborima za narodne poslanike Narodne skupštine, 26. aprila 2020.g.

 Na osnovu člana 16. stav 2. Zakona o jedinstvenom biračkom spisku (''Službeni glasnik RS'', br.104/09 99/11) i tačke 8. Uputstva za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku (''Službeni glasnik RS'', br.15/12 i 88/18), Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave

OBAVEŠTAVA

BRAČE KOJI IMAJU BORAVIŠTE U INOSTRANSTVU O OSTVARIVANJU BIRAČKOG PRAVA NA IZBORIMA ZA NARODNE POSLANIKE NARODNE SKUPŠTINE

 

Obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije mogu, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (4.april 2020.godine), podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za narodne poslanike Narodne skupštine glasati u inostranstvu.

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podataka o tome da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima i potpis podnosioca zahteva.

Diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Srbije kome je podnet zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podataka o tome da će birač glasati u inostranstvu na propisani način dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlji.

Nadležna opštinska,odosno gradska uprava rešenje o upisivanju podataka da će birač na izbrima glasati prema mestu boravišta u inorastvu i biračko mesto na kome će glasti na isti način i po istom postupku dostavlja diplomatsko-konzularnom predstavništvu koje je prosledilo zahtev, radi obaveštavanja birača. 

Po donošenju rešenja da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i upisu tog podatka u jedinstveni birački spisak, birač se ne upisuje u izvod iz jednstvenog biračkog spisaka po mestu prebivališta u zemlji, odnsono upisuje se u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu.

Ukazuje se da se podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može upisati u jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak. U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak za odlučivanje po zahtevu za upis podatka  o tome da će birač glasati u predstavništvu Republike Srbije koje oba zahteva dostalja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.

Takođe, obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da mogu premo diplomatsko-konzularnog predstavništava Republike Srbije podneti opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlji zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronsim putem, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana, na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave: https://upit.birackispisak.gov.rs/.

 

***

Ukoliko želite da se prijavite da glasate u inostranstvu na glasačkom mestu u Ambasadi Republike Srbije u Varšavi potrebno je da popunite obrazac Zahteva za glasanje u inostranstvu, koji možete preuzeti ovde.

Pošto popunite obrazac, potrebno je da ga dostavite Ambasadi Republike Srbije u Varšavi, lično, poštom na adresu Aleja Roz 5, 00-556 Warszawa, ili da ga pošaljete na imejl Ambasade embassy.warsaw@mfa.rs. Uz zahtev je potrebno da priložite fotokopiju pasoša ili lične karte (ako šaljete poštom ili donosite lično), a ako šaljete imejlom potreno je da zahtev i lični dokument budu uredno i čitljivo skenirani, kako bi zahtev mogao da se prosledi nadležnom organu u Republici Srbiji.

Ukoliko proverom na sajtu http://upit.birackispisak.gov.rs/ utvrdite da niste upisani u jedinstveni birački spisak za glasanje prema mestu stanovanja u Republici Srbiji, pre podnošenja zahteva za glasanje u inostranstvu, potrebno je da popunite obrazac Zahteva za upis u jedinstveni birački spisak, koji možete preuzeti ovde.


Pošto popunite obrazac,potrebno  je da ga dostavite Ambasadi Republike Srbije u Varšavi, lično, poštom na adresu Aleja Roz 5, 00-556 Warszawa, ili da ga pošaljete na imejl Ambasade embassy.warsaw@mfa.rs. Uz zahtev je potrebno da priložite fotokopiju pasoša ili lične karte (ako šaljete poštom ili donosite lično), a ako šaljete imejlom potreno je da zahtev i lični dokument budu uredno i čitljivo skenirani, akako bi zahtev mogao da se prosledi nadležnom organu u Republici Srbiji. Isto prilikom Ambasadi treba da dostavite i popunjen Zahtev za glasanje u inostranstvu.Konkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvaliteom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu

Odlukama br.20/30-2020/01 i br.21/30-2020/01 od 16. januara 2020.godine, MSP - USDSP je raspisalo konkurse za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu i matične države i dijaspore. Konkursi su otvoreni od 20. januara do 10. februara o.g. Sve informacije o konkursima i proceduri prijavljivanja mogu se pronaći na linku http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/Uručena Zlatna medalja za zasluge Gžegožu Latušinjskom

Ambasador Republike Srbije u Varšavi Nikola Zurvac svečano je, 9.januara 2020.godine, uručio Gžegožu Latušinjskom Zlatnu medalju za zasluge, koju mu je ukazom od 11. februara 2019.godine dodelio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima. Gžegož Latušinjski je poznati poljski pesnik, slavista i istaknuti prevodilac srpske poezije na poljski jezik. On je 2008. godine, izmedju ostalog, objavio dvotomnu Antologiju srpske poezije dvadesetog veka.

Na prijemu koji je ovom prilikom organizovala Ambasada Republike Srbije prisustvovali su Šimon Šinkovski vel Senk, zamenik ministra spoljnih poslova R. Poljske, Henrik Litvin, direktor Departmana za evropsku politiku u MSP R. Poljske, Ana Našilovska, predsednica Udruženja poljskih pisaca, kao i više poljskih kulturnih radnika  i poštovalaca stvaralaštva G. Latušinjskog.

  

 

 

 

 Finansijski vodič za povratnika - informisanje

Narodna banka Srbie je, u cilju isunjavaja svojih Zakonom odredjenih ciljeljeva, izdala Finansijski vodič za povratnike, koji nastoji da unapredi informisanost naših gradjana koji žele da se vrate u R.Srbiju, sa aspekta deviznih propisa uz nastojanje da se stvore uslovi za njihov lakši povratak i bržu integaciju, kao i za rasplaganje njihovim novcem.

Finansijskom vodiču može se pristupiti putem sajta Narode banke Srbije putem sledećih linkova:

https://www.nbs.rs/internet/latinica/20/plp/finansijski_vodic_za_povratnike.pdf

Verzija na engleskom jeziku:

https://www.nbs.rs/internet/english/20/dev/finansijski_vodic_za_povratnike.pdf
 Ukidanje viza za državljane Republike Jermenije

Odluka o ukidanju viza za državljane Republike Jermenije, nosioce običnih pasoša, stupa na snagu od 2. novembra 2019.godinae. Od tog datuma državljani R. Jermenije, nosioci običnih pasoša, moći će da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji Republike Srbije najduže 90 dana od datuma ulaska u Republiku Srbiju, u periodu od 180.danaKandidatura Republike Srbije za Izvrsni Savet Uneska

Republika Srbija se kandidovala za reizbor u Izvršni Savet Uneska za period 2019-2023.g, u vezi sa čim je pripremljena prigodna brošura koja može da se preuzme ovde.Odluke o sufinasiranju пројеката

Obaveštavamo da su 19.juna o.g. donete Odluke o sufinansiranju projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu. Odluke možete preuzeti na sledećim linkovima:

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-DIJASPORA-2019.pdf

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-REGION-2019-1.pdf

 Konkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza države i dijaspore i matične države i Srba u regionu

Odlukama br.101/30-2019/01 i br.101/30-2019/01 od 08. marta 2019.godine, MSP USDSR je raspisala konkurse za sufinansianje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu i matične države i dijaspore. Konkursi su otvoreni od 13. marta o.g. od 01. aprila o.g. Sve informacje o konursima i proceduri prijavljivanja mogu se pronaći na linku http:///www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/ .Informacija o novoj platformi RTS

Obaveštavamo da je medijski javni servis Radio-televizije Srbije pokrenuo platformu RTS Planeta (https://rtsplaneta.rs), koja je dostupna svim korisnicima interneta u Srbiji i širom sveta. Za korisnike koji se registruju van teritorije Srbije besplatno praćenje sadržaja biće obogućeno u naredna tri meseca. Posle prmotivnog perioda putem ove platforme i dalje će biti mogće besplatno praćenje televizijskog kanala RTS Svet (bivši Satelitski program RTS) i programi Radio Beograda.Javni međunarodni otvoreni dvostepeni konkurs za izradu idejnog rešenja za spomen-obeležje Zoranu Đinđiću na Studentskom trgu u Beogradu

Obaveštavamo vas da je Gradska uprava Grada Beograda, Sekretarijat za kulturu, objavio Javni međunarodni otvoreni dvostepeni konkurs za izradu idejnog rešenja za spomen obeležje Zoranu Đinđiću na Studentskom trgu u Beogradu.

Ceo tekst Obaveštenja možete pročitati ovde.

Ceo tekst Javnog Međunarodnog otvorenog dvostepenog konkursa za izradu idejnog rešenja za spomen-obeležje Zoranu Đinđiću na Studentskom trgu u Beogradu možete pronaći ovde.Link sa obavestenjem o načinu glasanja na izborima za predsednika Republike, 2. aprila 2017.godine

Na sajtu Republičke izborne komisije (http://www.rik.parlament.gov.rs/) postaljen je kraći video zapis sa obaveštenjem građanima o načinu glasanja na izborima za predsednika Republike, sajtu možete pristupiti ovde.IZBORI ZA PREDSEDNIKA REPUBLIKE SRBIJE

Pozivaju se državljani Republike Srbije sa boravkom u R. Poljskoj, da se prijave radi glasanja u R. Poljskoj, odnosno radi upisa u birački spisak za glasače koji borave u inostranstvu.

U skaldu sa zakonskim rokovima za zaključivanje biračkih spiskova, prijave će se primati najkasnije do subote, 11. marta 2017.godine, do 24:00 časa.

Napominjemo da je, shodno važećim propisima, neophodno podneti novu prijavu bez obzira na prijave podnete ranije radi učešća na prethodnim izborima. Prijavu možete preuzeti ovde.

Popunjen i potpisan formular, zajedno sa kopijom važećeg pasoša ili lične karte Republike Srbije potrebno je dostaviti konzularnom odeljenju Ambasade Republike Srbije u Varšavi (poštom, faksom ili elektronskom poštom).

Adresa:

Ambasada Republiki Serbii

Al.Rož 5, 00-556 Warszawa

Tel: (+48) 22 628 51 61

Fax: (+48) 22 629 71 73

E-mail: vladimir.radovic@mfa.rs ili embassy.warsaw@mfa.rs

Provera da li je lice upisano u Jedinstveni birački spisak se može izvršiti elektronskim putem preko sledećeg linka:

http://birackispisak.mduls.gov.rs/javniportal.

Ukoliko lice nije upisano u Jedinstveni birački spisak, preko Ambasade se može podneti zahtev za upis u Jedinstveni birački spiak (obrazac zahteva možete preuzeti ovde). U tom slučaju, neophodno je podneti istovremeno zahtev za upis u Jedinstveni birački spisak i zahtev za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu.

Ambasada će, po dobijanju konačnog biračkog spiska od Republičke izborne komisije, uputiti poziv za glasanje.

U slučaju drugog kruga izbora, svi birači koji su se prijavili za glasanje u inostranstvu ostaju na istom biračkom spisku za glasanje u inostranstvu i za drugi krug. Nema mogućnosti da se nakon prvog kruga menja mesto glasanja.

 OBAVEŠTENJE ZA UPIS U BIRAČKI SPISAK PODATKA O TOME DA ĆE BIRAČ GLASATI U INOSTRANSTVU

Obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (11. marta 2017.godine), mogu podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za predsednika Republike Srbije glasati u inostranstvu.

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podataka o tome da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži sleće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstjećim izborima.

Diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Srbije kome je podnet zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podataka o tome da će birač glasati u inostranstvu dostavlja zahtev nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlji.

Po donošenju rešenja da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i upisu tog podatka u jedinstveni  birački spisak, birač se ne upisuje u izvod iz jedinstvenog biračkog spika po mestu prebivališta u zemlji, odnosno upisuje se u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu.

Ukazuje se da se podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može upisati u jedinstveni birački spisak samo za lica koje je već upisano u jedinstveni birački spisak. U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak za odlučivanje po zahtevu za upis podataka o tome da će birač glasati u inostranstvu, neohodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak. Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podataka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije koje oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.

Takođe, obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavištva Republike Srbije podneti opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlji zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave - www.mduls.gov.rs, unošenjem podataka o jedinstvenom matičnom broju građana..

 Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade narodne Republike Kine o medjusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša

Obaveštavamo da Sporazum između Vlade R. Srbije i Vlade NR Kine o medjusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša, potpisan u Rigi 5. novembra 2016. godine, stupa na snagu 15. januara 2017.godine.

Od tog datuma, državljani obe države, nosioci običnih pasoša, imaju pravo na uazak, tranzit i boravak na tertoiji države druge stane bez vize, u trajanju do 30 dana od datuma ulaska.Sedma medijska konferencija dijasore i Srbija u regionu

Konferencija novinara i medija dijasore i Srba u regionu Udruženja novinara Srbije, uz podršku Ministarstva spoljnih poslova - Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, biće održana 27. decembra u 11,00 časova u Pres centru Udruženja novinara Srbije (Knez Mihajlova 6, Beograd).

Sedma konferencija posvećena je jačanju onlajn kapaciteta organizacija i udruženja Srba u dijaspori i regionu, njihovoj ulozi u informisanju i promovisanju srpske zajednice u inostranstvu, prednostima korišćenja onlajn medija, kao i značaju usavršavanja za rad na internetu.

Projekat Jačanje onlajn kapaciteta organizacija i udruženja Srba u dijaspori i regionu Udruženja novinara Srbije je projektno finansiran Odlukom o sufinansiranju projekata koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, i matične države i Srba u regionu broj: 23/2016-01/161 od 17. oktobra 2016.godine.

Na konferenciji će biti predstavljeno istraživanje o internet nastupu i zastupljenosti na mrežama udruženja i organizacija Srba u dijaspori i regionu, kao i predlozi za unapređenje. U okviru konferencije biće organizovana i radionica na temu kreiranja sadržaja, promocije na društvenim mrežama i vidljivost sajta. Organizacijama i udruženjima iz dijaspore i regiona, medijima i drugim zainteresovanim biće omogućeno predstavljanje medijskih projekata namenjenih dijaspori i Srbima u regionu.

Prijave za učešće se mogu poslati do utorka 20. decembra 2016.godine na elektronsku adresu pc@uns.org.rs, Koordinator Konferencije u Udruženju novinara Srbije je Vesna Masalović, vesna.masalovic@uns.rs, Koordinator Konferencije u Upravi za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu je Nikolina Milatović Popović nikolina.milatovic@dijaspora.gov.rsOglas za pružanje usluga u cilju otuđenja nepokretnosti - otuđenje diplomatske nepokretne imovine

Oglas za pružanje usluga u cilju otuđenja nepokretnosti - otuđenja diplomatske nepokretne imovine u Njujorku (Sjedinjene Američke Države), Tokiju (Japan), Bonu (Nemača) i Bernu (Švajcarska)

Nezvanični prevod Oglasa pdf.

Nezvanični prevod Oglasa doc.Lista advokata u Republici Poljskoj koji govore srpski jezik

Nezvanicna lista advokata u Republici Poljskoj koji govore srpski jezik:

1) KANCELARIA PRAWNA SP.K.

ul Piekna 44 lok.1

00-672 Warszawa

tel.+(48) 22 826 11 88

fax +(48) 22 828 30 61

kancelaria@wkiw.pl

www.wkiw.pl

 

Michal Gozdzik

(Mihal Goždjik)

+48 604 123 216

 

2) SOUTH-EASTERN EUROPE LAWYERS D.O.O.

ul.Strahinjica Bana 73

11158 Beograd, Srbija

tel: +(381) 11 30 36 516

fax: +(381) 11 30 36 517

 

Michal Gozdzik

(Mihal Goždjik)

mob: +(381) 62 8239 762

e-mail: michal.gozdzik@wkiw.pl

 

Ljuban Brković

mob: +(381) 63 339 963

e-mail: ljuban.brkovic@wkiw.pl

 

Napominjemo da nije reč  o zvaničnim (ovlašćenim) advokatima Ambasade i da samim tim za njiov rad Ambasada ne može biti odgovorna.

 Obeležavanje Dana sećanja na stradanje i progon Srba u akciji hrvatske vojske 1995 godine

Odlukom Vlade Republike Srbije od 29.07.2016.godine o proglašenju Dana sećanja na stradanje i progon Srba, a povodom tragičnog stradanja oko 250.000 pripadnika srpskog naroda u akciji hrvatske vojske 1995 godine po nazivom ''Oluja'', 5. avgust odredjen je za Dan žalosti na teritoriji Republike Srbije.

Organizacioni odbor za obeležavanje Dana sećanja na stradanje i progon Srba doneo je Odluku da 4.avgusta 2016.godine u 20 časova na Platou ispred hrama Sv.Ćirila i Metodija u naselju Busija u Opštini Zemun, bude održana državna manifestacija koja podrazumeva verski obred, komemorativni program i obraćanje najviših državnih zvaničnika. Vreme trajanja državne manifestacije je do 60 minuta uz direktan prenos RTS-a.

Ovim putem pozivaju se svi zainteresovani predstavnici dijaspore da u što većem broju prisustvuju ovoj manifestaciji. Političke konsultacije Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Poljske u oblasti evrointegracija i bilateralne saradnje

Političke konsultacije Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Republike Poljske u oblasti evrointegracija i bilateralne saradnje održane su 20. aprila 2016.godine u Varšavi.

Našu delegaciju predvodila je pomoćnik ministra spoljnih poslova za EU ambasador Marina Jovićević, a poljsku državni podsekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Kataržina Kacperčik. Poljska strana je u razgovoru potvrdila podršku evrointegraciji Srbije i izrazila spremnost za pružanje pomoći na tom putu.

Konstatovano je da su bilateralni odnosi Srbije i Poljske dobri i bez otvorenih pitanja, uz zalaganje za dalje intenziviranje saradnje i medjusobnih kontakata. Razmotrena je i bilateralna saradnja u ostalim oblastima, pri čemu je akcenat bio na ekonomskoj saradnji koja u poslednje tri godine beleži uzlazni trend.

Pored sastanka u Ministarstvu spoljnih poslova, pomoćnik ministra Marina Jovićević i delegacija susreli su se i sa Izabelom Kloc, predsedavajućom Komisije za EU u Sejmu Republike Poljske sa kojom su razmotrena pitanja iz oblasti evrointegracija i bilateralne parlamentarne saradnje.OBAVEŠTANJE - BIRAČKO MESTO U POLJSKOJ NEĆE BITI OTVORENO ZBOG MALOG BROJA PRIJAVLJENIH BIRAČA

Do 2. aprila 2016.godine - što je bio predvidjeni rok za prijavljivanje državljana Republike Srbije, koji bi želeli da glasaju na biračkom mestu u Poljskoj preko Ambasade Republike Srbije u Varšavi, prijavilo se 59 lica, što je ispod minimuma od 100 prijavljenih.

Samim tim, nisu se stekli zakonski predvidjeni uslovi za otvaranje glasačkog mesta u Ambasadi Republike Srbije u Varšavi, zbog nedovoljnog broja prijavljenih građana.

Odlukom Republičke izborne komisije biće otvoreno 38 biračkih mesta u inostranstvu, odnosno, ona biračka mesta gde je prijavljen dovoljan broj zainteresovanih.

Građani Srbije u Poljskoj koji su u redovnom postupku dostavili svoje molbe preko Ambasade i dobili rešenje opštinske izborne komisije da će biti u biračkom spisku, biće vraćeni u birački spisak prema mestu prebivališta u Srbiji tako da svoje pravo da glasaju mogu ostvariti u Srbiji, ako 24. aprila 2016.godine budu boravili u zemlji.

 Izbori za poslanike NS RS 24. april 2016.godine - Mogućnost glasanja u Ambasadi R.Srbije u Varšavi

Poštovani gradjani,

Kao što vam je poznato, Izbori za poslanike Narodne Skupštine Republike Srbije raspisani su za 24. april 2016.godine.

U skladu sa zakonom o jedinstvenom biračkom spisku, Ambasada Republike Srbije u Varšavi obaveštava sve gradjane koji imaju biračko pravo (najmanje 18 godina starosti), a koji borave u Republici Poljskoj, da mogu da se prijave za glasanje u Ambasadi Republike Srbije u Varšavi.

Gradjanin birač koji se zatekao u Poljskoj u vreme glasanja može glasanje obaviti u Ambasadi Republike Srbije u Varšavi samo ukoliko je već upisan u jedinstveni birački spisak.

Detaljnije informacije nalaze se u Obaveštenju za upis u birački spisak podataka o tome da će birač glasati u inostranstvu (teks ispod) iz koga možete preuzeti i zahteve za upis u jedinstveni birački spisak u Republici Srbiji i za upis u birački spisak podataka da će birač glasati u inostranstvu.

Molimo da čitko popunjene i potpisane zahteve (formulare za prijavu) dostavite Ambasadi uz skeniranu kopiju pasoša na e-mail adresu vladimir.radovic@mfa.rs

Ukoliko ste u mogućnosti da lično predate zahtev to možete da učinite u Ambasadi Republike Srbije (ul. Aleja Róż 5, 00-556 Warszawa).

Prijava za glasanje se može dostaviti najkasnije do 02. aprila 2016.godine.

Proveru istovetnosti podataka unetih u zahtev i lična dokumenta izvršiće ovlašćeni službenik Ambasade. Pogrešan JMBG ili broj putne isprave, odnosno netačni ili nepotpuni podaci mogu biti osnov za donošenje rešenja o odbijanju zahteva za upis u birački spisak.

Srdačan pozdrav,

Ambasada Republike SrbijeIzbori za narodne poslanike Republike Srbije, 24. april 2016.godine

04. mart 2016.godine

 

OBAVEŠTENJE

ZA UPIS U BIRAČKI SPISAK PODATKA O TOME DA ĆE BIRAČ GLASATI U INOSTRANSTVU

 

Obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije mogu, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (2. april 2016.godine), mogu podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za narodne poslanike glasati u inostranstvu.

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima.

Diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Srbije kome je podnet zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasti u inostranstvu dostavlja zahtev nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlji.

Po donošenju rešenja da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i upisu tog podatka u jedinstveni birački spisak, birač se ne upisuje u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska po mestu prebivališta u zemlji, odnosno upisuje se u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu.

Ukazuje se da se podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može upisati u jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak. U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak za odlučivanje po zahtevu za upis podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak. Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije koje oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno, poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.

Takodje, obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije podneti opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlji zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave - www.mduls.gov.rs, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana.

Formular Zahteva za upis u jedinstveni birački spisak u Republici Srbiji možete preuzeti ovde.

Formular Zhateva za upis u birački spisak podataka da će birač glasati u inostranstvu možete preuzeti ovde.

 Non-paper sa glavnim argumentima Republike Srbije o neprihvatljivosti članstva ''Kosova'' u UNESCO

Non-paper sa glavnim argumentima Republike Srbije o neprihvatljivosti članstva ''Kosova'' u UNESCO možete preuzeti ovde.Obaveštenje za državljane Republike Moldavije

Obaveštavaju se državljani Republike Moldavije da 6. avgusta 2015.godine stupa na snagu Sporazum izmedju Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Moldavije o ukidanju viza za državljane dveju zemalja.

U skladu sa odredbama ovog Sporazuma, počev od 6. avgusta 2015.godine, državljani Republike Moldavije, nosioci važećih biometrijskih pasoša, moći će bez vize da udju, da tranzitiraju, kao i da borave na teritoriji Republike Srbije, u periodu od 90 dana, u okviru perioda od 6 meseci,računajući od prvog dana ulaska. Obaveštenje o relaksaciji viznog režima za državljane Katara, Kuvajta, Omana i Bahreina

Vlada Republike Srbije je usvojila Odluku o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Katara, Kuvajta, Omana i Bahreina.

Državljani ovih zemalja, nosioci svih vrsta putnih isprava osim putnih listova i putnih isprava koje se izdaju u skladu sa medjunarodnim konvencijama, mogu od 30.juna 2015.godine da udju, tranzitiraju i borave bez vize u Republici Srbiji, najduže do 90 dana u periodu od 6 meseci računajući od dana prvog ulaska.Uspostavljen prenos novca preko ''Pošta Srbije''

Koristimo priliku da vas informišemo da je Javno preduzeće ''Pošta Srbije'' do sada potpisalo sporazume sa poštanskim upravama Francuske, Rusije, Ukrajine, Belorusije i Crne Gore.

Informacije o usluzi prenosa novca su sledeći:

- iz navedenih zemalja, novac se u Repubiku Srbiju može poslati preko mreže pošta. Više informacija se može naći na sajtovima poštanskih uprava tih zemalja.

- novac se u Republici Srbiji može podići u više od 1200 pošta na teritoriji cele zemlje. Link ka spisu pošta, koji sadrži adresu i radno vreme pošta je: http://www.posta.rs/dokumenta/lat/posalji/ovlascene-poste-za-medjunarodnu-postansku-uputnicu.pdf

- za isplatu je potrebno samo važeći lični dokument a nije potrebno popunjavanje obrazaca

- isplata novca u Republici Srbiji se vrši u dinarima, po kursu koji je objavljen na sajtu JP ''Pošta Srbije''

- slanje novca plaća pošiljalac, ne postoji obaveza otvaranja računa u banci, ni za pošiljaoca ni za primaoca

- u nastavku dajemo link ka sajtu JP ''Pošta Srbije'', deo na engleskom jeziku na kome se nalaze Opšti uslovi za vršenje usluga  http://www.posta.rs/struktura/eng/posalji/medjunarodna-postanska-uputnica.asp

- za slanje novca iz Republike Srbije u navedene zemlje, cena je izuzetno povoljna.

U toku su pregovori sa Poštom Republike Srpske,Hrvatske,Portugalije i UAE o uspostavljanju sistema prenosa novca.

Za sve dodatne informacije i sugestije možete se obratiti na telefon 3644-745 ili elektronskom poštom: novcano@ptt.rsObaveštenje o relaksaciji viznog režima za državljane trećih zemalja kojima je potrebna viza za ulazak u Republiku Srbiju

Strani državljani, nosioci svih vrsta putnih isprava osim putnih listova i putnih isprava koje se izdaju u skladu sa medjunarodnim konvencijama, mogu od 08.novembra 2014.godine da udju, tranzitiraju i borave bez vize u Republici Srbiji, ako poseduju važeću Šengen vizu, vizu Velike Britanije i ostalih članica Evropske unije, vizu Sjedinjenih Američkih Država ili imaju regulisan boravak u državama Šengen zone, članicama Evropske unije ili Sjedinjenim Američkim Državama, najduže 90 dana u periodu od 6 mesec tj. do prestanka važenja vize ili dozvole boravka u gore pomenutim državama.Transfer sredstava na račun Ministarstva finansija R.Srbije

Ambasada Republike Srbije u Poljskoj sa zadovoljstvom obaveštava da je 09.juna 2014.godine izvršila prvi transfer sredstava u iznosu od 40.300,00 evra namenjenih otklanjanju posledica poplava, koja su prikupljena preko posebnog računa Ambasade.

Takođe, 03.juna o.g. u Srbiju je otpremljen jedan šleper humanitarne pomoći koja je prikupljena u organizaciji naše Ambasade.

Uz iskrenu zahvalnost svima koji su do sada učestvovali u ovoj humanitarnoj akciji, Ambasada Republike Srbije u Poljskoj poziva sve ljude dobre volje da zajedničkim angažovanjem nastavimo akciju jer je Srbija pretrpela štetu izuzetno velikih razmera i pomoć u otklanjanju posledica poplave je i dalje neophodna.Oprema i sredstva potrebna za sanaciju u područjima zahvaćenim poplavama u R.Srbiji

Sektor za vanredne situacije MUP-a R.Srbije obavestio je da više nije potrebno upućivanje spasilačkih timova i timova sa pumpama velikog kapaciteta u područja ugrožena poplavama u R.Srbiji.

Medjutim, i dalje su potrebni sledeca oprema i sredstva:

- teretna vozila,

-sušilice,

- agregati,

- potapajuće muljne pumpe,

- pumpe velikog kapaciteta (preko 100 l/s),

- motorne ledjne prskalice za dezinfekciju,

- zaštita odela za lica koja vrše dezinfekciju,

- vodonepropustiva obuća (ribarske čizme),

- 40 pumpi kapaciteta 50-116,6 m3/min (3000-7000 m3/h) s visinom dizanja/napora H=80m.

 Doniranje putem sms poruka

Donacije slanjem sms poruka na broj 1003 mogu se realizovati isključivo sa telefonskih brojeva koji pripadaju operaterima mobilne telefonije u Srbiji.Izuzimanje iz režima multilateralnih i bilateralnih transportnih dozvola

Obaveštavamo sve zainteresovane da je Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture R.Srbije obavestilo da zbog uvedenog vanrednog stanja, prevoz humanitarne pomoći za poplavljena područja izuzet iz režima multilateralnih i bilateralnih dozvola, i ta vozila će se u R.Srbiju propuštati bez medjunjarodnih dozvola i po ubrzanom postupku.Procedura otpreme humanitarne pomoći iz EU ka R.Srbiji

Procedura otpreme humanitarne pomoći iz EU ka R.Srbiji je detaljno objašnjena na sajtu Uprave carina R.Hrvatske.

Informaciju, o proceduri potražite ovde.Otvorena knjiga žalosti u Ambasadi Republike Srbije

Povodom stradanja velikog broja gradjana u katastrofalnim poplavama na teritoriji Republike Srbije, Vlada RS je proglasila trodnevnu žalost za 21., 22. i 23. maj 2014.godine.

Tim povodom u Ambasadi Republike Srbije u Varšavi biće otvorena knjiga žalosti dana 22. i 23. maja u vremenu od 10-15 časova.

 Informacija za lica koje žele da uplate sredstva za žrtve poplave u R.Srbiji

Ambasada Republiki Serbii

Al.Róż 5

00-556 Warszawa

 

Računi Ambasade:

- u Zlotama (PLN) - 86 1910 1048 2255 2721 2198 0002;

svrha: Pomoć Srbiji - poplave

- u Evrima (EUR) - 16 1910 1048 2255 2721 2198 0001;

svrha: Pomoć Srbiji - poplave (SWIFT: DEUTPLPX).

 

Deutsche Bank Polska S.A.

ul. Krasińskiego 10

01-615 Warszawa

 Carinska procedura za uvoz humanitarne pomoći u R.Srbiju

Uprava carina R.Srbije naložila svim carinarnicama u R.Srbiji da se postupak sa pošiljkama humanitarne pomoći na graničnim prelazima prilikom ulaska u carinsko područje R.Srbije i njihovo prijavljivanje radi upućenja do odredišta, smatraju prioritetnim, uz poštovanje svih propisanih carinskih postupaka i procedura. Ukoliko vozač koji unosi robu u carinsko područje nema carinskog zastupnika, angažovani carinski službenik upoznaće ga sa mogućnošću usmenog prijavljivanja, u kom slučaju je obaveza tog carinskog službenika da on formira i obradi tranzitnu deklaraciju u ISCS-u za tu pošiljku, uruči odgovarajuće primerke vozaču i uputi ga da se sa njima javi odredišnom carinskom organu. Takodje, u cilju obezbedjenja odgovarajuće kontrole, a ukoliko vozač ne ozbezbedi odgovarajući instrument obezbedjenja carinskog duga koji može nastati u postupku tranzita ove robe, angažovani carinski službenik obavezno će uz primerke tranzitne deklaracije i prateće dokumentacije koja ostaje u graničkoj carinskoj ispostavi, priložiti i kopiju putne isprave ili drugi odgovarajući lični dokument vozača.

U vezi postupka odobrenja zahtevanog carinskog postupka sa ovim pošiljkama u odredišnim carinskim ispostavama, navedeni postupak će takodje imati prioritet. Uredbom o carinski dozvoljenom postupanju sa robom propisano je da deklarant usmenu deklaraciju za stavljanje robe u slobodan promet, može, izmedju ostalog, da podnese i za robu nekomercijalne prirode manjeg ekonomskog značaja, ako to odobri carinski organ. Uredbom je propisano i da se, da pri postupku privremenog uvoza, usmeno može deklarisati i druga roba, ako carinski organ to odobri.

Uprava carina je, s obzirom na konkretne najave prispeća odredjenih humanitarnih pošiljki, organizovala potrebna dežurstva.Uplaćivanje humanitarne pomoći putem PayPal

Obaveštavamo da je od 18.05.2014.godine aktiviran PayPal račun preko koga je moguće uplatiti humanitarnu pomoć za žrtve poplava u Republici Srbiji iz 193 zemlje i regiona.

Donacije putem PayPal servisa mogu se uplatiti na: floodrelief@gov.rs

 

 

 Hitne potrebe Crvenog krsta Republike Srbije

Crveni krst Republike Srbije obaveštava da mu je u ovom trenutku najpotrebnije sledeće:

- dušeci

-posteljina

-kreveti na rasklapanje

-pelene za decu i odrasle

-čarape

- veš

- dečja odeća

- baterijske lampe

- baterije za baterijske lampe

- sredstva za higijenu (sapun, toaletni papir, papirni ubrusi, higijenski ulošci, četkice za zube, zubne paste...)

- Asepsol oznake 5P

- gumene čizme

 

Za sve one koji žele da pomognu, sabirni centar za skupljanje pomoći je u prostorijama Ambasade Republike Srbije u Varšavi (ul. Aleja Ruž 5, 00-556 Varšava).Pomoć ugroženom stanovništvu R.Srbije

O B A V E Š T E NJ E

 

Povodom nezapamćenih poplava koje su pogodile Republiku Srbiju, Vlada Republike Srbije je otvorila sledeće žiro račune na koje se mogu uplatiti novčana sredstva za pomoć ugroženom stanovništvu:

- dinarski žiro-račun - Otklanjanje posledica vanrednih okolnosti poplave,

broj 840-3546721-89;

- devizni žiro račun 01-504619-100193230-000000-0000 - Ministarstvo finansija - Uprava za trezor, Beograd - namenski devizni račun za uplatu sredstava za otklanjanje posledica od poplava, IBAN kod: RS35908504619019323080, sa instrukcijama za uplatu u EUR i USD (u nastavku).

 

Ambasada Republike Srbije zahvaljuje svima koji su u mogućnosti da pruže pomoć stanovnicima Srbije pogodjenim elementarnom nepogodom.

 

Varšava, 16. maj 2014.godine

 

PAYMENT INSTRUCTIONS - EUR

SWIFT MESSAGE FIN 103

 

FIELD 32A:                              VALUE DATE - CURRENCY - AMOUNT

FIELD 50K:                              ORDERING CUSTOMER

FIELD 56A:                              DEUTDEFF

/INTERMEDIARY/

 

FIELD 57A:                              /DE20500700100935930800

/ACC.WITH BANK/                 NBSRRSBG

 

FIELD 59:                                /RS35908504619019323080

(BENEFICIARY)                     MINISSTARSTVO FINANSIJA UPRAVA ZA TREZOR

 

FIELD 70:                                DETAILS OF PAYMENT

 

 

 

PAYMENT INSTRUCTIONS - USD

SWIFT MESSAGE FIN 103

 

FIELD 32A:                              VALUE DATE-CURRENCY AMOUNT

FIELD 50K:                              ORDERING CUSTOMER

FIELD 56A:                              BKTRUS33

/INTERMEDIARY/

 

FIELD 57A:                              /04415465

/ACC.WITH BANK/                 NBSRRSBG

 

FIELD 59A:                              /RS35908504619019323080

(BENEFICIARY)                     MINISTARSTVO FINANSIJA UPRAVA ZA TREZOR

 

FIELD 70:                               DETAILS OF PAYMENT

 

 

 

 Otvaranje Konzulata Republike Srbije na čelu sa počasnim konzulom u Katovicama

U Katovicama je 24. septembra 2012. godine otvoren Konzulat Republike Srbije na čelu sa počasnim konzulom gospodinom Rankom Tomovićem.
Konzulat u Katovicama će svoje aktivnosti u najvećoj meri posvetiti uspostavljanju i jačanju privrednih veza Poljske i Srbije. 
Teritorijalna nadležnost Konzulata Republike Srbije u Katovicama na čelu sa počasnim konzulom prostire se na četiri vojvodstava: Šljonsko, Donjošlonsko, Opolsko i Malopoljsko.
Na fotografiji: Gradonačelnik gradske opštine Katovica-Čelađ Teresa Kosmala, Počasni konzul Republike Srbije u Katovicama gospodin Ranko Tomović i Ambasador Republike Srbije u Poljskoj Radojko Bogojević neposredno nakon otkrivanja table na prostorijama Konzulata Republike Srbije sa sedištem u Katovicama.  Vesti
18. februar 2021. godine - Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izabran za Patrijarha srpskog
15. februar 2021.g. Srećan Dan državnosti Republike Srbije
Vučić: Srbija spremna za dijalog o KiM, ali neće biti ponižavana
Sastanak sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji
26.1.2021. Selaković i Gujon čestitali Savindan
26.1.2021 Selaković za Politiku: Godina podmlađivanja srpske diplomatije
Raspisivanje konkursa za sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2021.godini
Vučič: Srbija po rastu prva u Evropi
3 January 2021 Every Serb in the diaspora is potentially a lobbyist
3.1.2021. Svaki Srbijn u dijaspori potencijalni lobista
2.1.2021. Selaković: Ove godine novi ambasadori, ali ciljevi isti
29.12.2020. Vučić: Srbija ostaje na kursu pobedniče politike stabilnosti
Predsenica Vlade Srbije prva evropska premijerka koja je primila antikovid vakcinu
SAOPŠTENJE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE
Selaković sa ambasadorima zemalja Višegradske grupe
Brnabić i Borelj: Politički i ekonomski aspekti pregovora
Selaković: Punopravno članstvo u EU ostaje prioritet nove Vlade
Uredba Vlade Republike Srbije o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19
Joksimović i Rot o pregovorima Srbije i novoj metodologiji
SAOPŠTENJE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA
Poljska zainteresovana za nove investicije u Srbiji
Sastanak sa ambasadorima zemalja članica EU akreditovanih u Srbiji i šefom Delegacije EU
SRBIJA KAO POVOLJNA DESTINACIJA ZA INVESTIRANJE I RAZVOJ NOVIH TEHNOLOGIJA
REŽIM ULASKA U LITVANIJU U USLOVIMA PANDEMIJE
REŽIM ULASKA U POLJSKU U USLOVIMA PANDEMIJE
Primena Odluke Vlade RS o prestanku važenja Odluke o zatvaranju svih graničnih prelaza za ulazak u Republiku Srbiju
VAŽNO UPOZORENJE - LAŽAN SAJT ZA GLASANJE IZ INOSTRANSTVA
Ponovljeni konkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu
Prijava za glasanje u inostranstvu
Repatriciacioni letovi Air Serbia
Informacija za državljane Republike Srbije kojima je potrebno produženje boravka jer nisu bili u mogućnosti da napuste Republiku Poljsku zbog situacije nastale usled zarazne bolesti COVID 19
DIGITALNI SADRŽAJ IZ OBLASTI KULTURE
EVIDENTIRANJE DRŽAVLJANA R. SRBIJE KOJI PREVREMENO BORAVE U R. POLJSKOJ I R. LITVANIJI
IZBORI ZA NARODNE POSLANIKE - PREKIDANJE RADNJI U SPROVOĐENJU IZBORA
KORONA VIRUS PREPORUKA DRŽAVLJANIMA REPUBLIKE SRBIJE KOJI BORAVE U INOSTRANSTVU
INFORMACIJE O MERAMA ZA SPREČAVANJE ŠIRENJA ZARAZNE BOLESTI ''COVID-19'' IZAZVANE KORONA VIRUSOM
Obaveštenje za birače sa boravištem u inostranstvu o ostvarivanju biračkog prava na izborima za narodne poslanike Narodne skupštine, 26. aprila 2020.g.
Konkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvaliteom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu
Uručena Zlatna medalja za zasluge Gžegožu Latušinjskom
Finansijski vodič za povratnika - informisanje
Ukidanje viza za državljane Republike Jermenije
Kandidatura Republike Srbije za Izvrsni Savet Uneska
Odluke o sufinasiranju пројеката
Konkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza države i dijaspore i matične države i Srba u regionu
Informacija o novoj platformi RTS
Javni međunarodni otvoreni dvostepeni konkurs za izradu idejnog rešenja za spomen-obeležje Zoranu Đinđiću na Studentskom trgu u Beogradu
Link sa obavestenjem o načinu glasanja na izborima za predsednika Republike, 2. aprila 2017.godine
IZBORI ZA PREDSEDNIKA REPUBLIKE SRBIJE
OBAVEŠTENJE ZA UPIS U BIRAČKI SPISAK PODATKA O TOME DA ĆE BIRAČ GLASATI U INOSTRANSTVU
Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade narodne Republike Kine o medjusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša
Sedma medijska konferencija dijasore i Srbija u regionu
Oglas za pružanje usluga u cilju otuđenja nepokretnosti - otuđenje diplomatske nepokretne imovine
Lista advokata u Republici Poljskoj koji govore srpski jezik
Obeležavanje Dana sećanja na stradanje i progon Srba u akciji hrvatske vojske 1995 godine
Političke konsultacije Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Poljske u oblasti evrointegracija i bilateralne saradnje
OBAVEŠTANJE - BIRAČKO MESTO U POLJSKOJ NEĆE BITI OTVORENO ZBOG MALOG BROJA PRIJAVLJENIH BIRAČA
Izbori za poslanike NS RS 24. april 2016.godine - Mogućnost glasanja u Ambasadi R.Srbije u Varšavi
Izbori za narodne poslanike Republike Srbije, 24. april 2016.godine
Non-paper sa glavnim argumentima Republike Srbije o neprihvatljivosti članstva ''Kosova'' u UNESCO
Obaveštenje za državljane Republike Moldavije
Obaveštenje o relaksaciji viznog režima za državljane Katara, Kuvajta, Omana i Bahreina
Uspostavljen prenos novca preko ''Pošta Srbije''
Obaveštenje o relaksaciji viznog režima za državljane trećih zemalja kojima je potrebna viza za ulazak u Republiku Srbiju
Transfer sredstava na račun Ministarstva finansija R.Srbije
Oprema i sredstva potrebna za sanaciju u područjima zahvaćenim poplavama u R.Srbiji
Doniranje putem sms poruka
Izuzimanje iz režima multilateralnih i bilateralnih transportnih dozvola
Procedura otpreme humanitarne pomoći iz EU ka R.Srbiji
Otvorena knjiga žalosti u Ambasadi Republike Srbije
Informacija za lica koje žele da uplate sredstva za žrtve poplave u R.Srbiji
Carinska procedura za uvoz humanitarne pomoći u R.Srbiju
Uplaćivanje humanitarne pomoći putem PayPal
Hitne potrebe Crvenog krsta Republike Srbije
Pomoć ugroženom stanovništvu R.Srbije
Otvaranje Konzulata Republike Srbije na čelu sa počasnim konzulom u Katovicama
Arhiva vesti