| |     polski | english  
Naslovna
OTKRIVANJE SPOMENIKA U LAMBINOVICAMA

Na inicijativu Konzulata R.Srbije u Katovicama na čelu sa počasnim konzulom i u saradnji sa Ambasadom R.Srbije u Varšavi i opštinom Lambinovice, Centralni muzej ratnih zarobljenika u Lambinovicama-Opole, pokrenuo je krajem 2013.godine zajedničku akciju prikupljanja sredstava za renoviranje spomen-obeležja srpskim ratnim zarobljenicima iz Prvog svetskog rata, sahranjenim na Vojnom groblju u Lambinovicama (stradalim u tadašnjem nemačkom logoru Lamzdorf). Cilj je bio da se renoviranje obavi i renovirani spomenik otvori do sredine 2014.g., povodom obeležavanja 100-godišnjice od početka Prvog svetskog rata.

Ovo je najstariji spomenik u Lambinovicama i jedini je nastao još za vreme trajanja Prvog svetskog rata. Podignut je 1917.godine i izgradili su ga srpski ratni zarobljenici u čast i slavu svojih stradalih drugova. Prema zvaničnoj evidenciji Centralnog muzeja, na ovom groblju je sahranjeno 265 srpskih ratnih zarobljenika, čime ovaj spomenik nesumnjivo predstavlja najznačajniji srpski vojni memorijal u Republici Poljskoj iz Prvog svetskog rata.

Obnovljeni spomenik je svečano otkirven 25.juna o.g., u prisustvu više od 100 gostiju - predsednika opštine Opole, direktora Gradskog ureda za kulturu, sport i turizam, predstavnika diplomatskog kora, katoličke i pravoslavne crkve i građana Opola i Lambinovica. Ceremoniji otkrivanja spomenika prisustvovali su u ime Ambasade R.Srbije u Varšavi, ambasador Radojko Bogojević, konzul-prvi savetnik Mihailo Petkovski i počasni konzul iz Katovica Ranko Tomović.


 Foto galerija
OTKRIVANJE SPOMENIKA U LAMBINOVICAMA
OTVORENA IZLOŽBA POD NAZIVOM ''POMERANIJA'' U CENTRALNOM MUZEJU U OPOLU
Ambasada