| |     polski | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt
 

Radno vreme
Ponedeljak - petak:08:30 – 16:30 časova

 


Radno vreme Konzularnog odeljenja

(rad sa strankama):

ponedeljak - petak: 10:00 - 14:00 časova

On-line aplikacija za izdavanje viza D-za zapošljavanje:

https://econsulate.gov.rs/

 

 

Praznici

Adresa
Aleja Róż 5
00-556 WARSZAWA

Telefon: + 4822 / 628-51-61, 625-60-41 Lokacija/Mapa
Faks:      + 4822 / 629-71-73 Konzularna nadležnost
E-mail: embassy.warsaw@mfa.rs Počasni konzuli
Veb sajt: http://www.warsaw.mfa.gov.rs  

 

 

 


 
 
 
1.9.2021. Predsednik Vučić na Bledskom strateškom forumu

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravio je u Sloveniji gde se održava Bledski strateški forum, koji tradicionalno okuplja lidere regiona i zemalja članica Evropske unije, kao i predstavnike evropskih institucija. Tom prilikom predsednik Vučić učestvovao je na prvom liderskom panelu ovog Foruma pod nazivom ''Budućnost Evrope - odoleti i istrajati'' gde je naglasio da veruje u ujedinjenu Evropu.

''Politika je vizija i njeno ostvarenje, a naš posao je da služimo narodu, zemlji i naciji'', poručio je predsednik Vučić i dodao da samo ujedinjena EU može da se izbori sa ekonomskom krizom''.

''Imao sam sastanak sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, sa kojim sam razgovarao o evropskoj perspektivi Srbije i o onome što su naši zadaci'', rekao je predsednik Vučić i dodao da je tokom susreta bilo reči i o političkoj situaciji na Jugoistoku Evrope i ulozi Srbije u Evropi.

Predsednik Vučić je podvukao da Srbija nastoji da sačuva nacionalne i državne interese, kao i da je bilo reči o dijalogu sa Prištinom, situaciji u regionu, vladavini prava u Srbiji i svim daljim naporima koje Srbija mora da preduzme na svom evropskom putu.

''Moramo da gledamo da se zbližavamo jedni sa drugima, da izbegavamo sukobe i da otvaramo granice'', istakao je predsednik i naglasio da je ponosan na inicijativu Otvoreni Balkan.

Predsednik Vučić se osvrnuo i na razgovor sa predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorom o dobrim odnosima dveju zemalja, kao i trogoviskoj razmeni Srbije i Slovenije koja iz godine u godinu raste i napreduje i ujedno zahvalio na prilici, organizatorima Forouma da iznese svoje ideje o trenutno važnim temama.

Predsednik Vučić je kazao da je u susretu sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja, Miroslavom Lajčakom, izrazio svoju zabrinutost da će Albanci krenuti u kampanju ulaska u različite institucije.

''Za nas je EU potrebna i važna, ali moramo u međuvremenu da živimo, preživimo i unapređujemo našu ekonomiju i život naših ljudi'', zaključio je predsednik Vučić, ističući da su to za Srbiju ključne stvari.

 


05. avgust 2021. godine Obeležavanje Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji ''Oluja''

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je obeležavanju Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji ''Oluja'' i poručio da Srbija pamti!         

''Danas, kada ponovo podsećamo sebe na ono što se dogodilo avgusta 1995. godine, na užasan pogrom, proterivanje više od 250 hiljada Srba, na egzodus i etničko čišćenje, mi, istovremeno, i konačno, podsećamo sebe na to ko smo, šta smo, odakle smo i kuda idemo. Hvala vam svima što smo večeras svi zajedno i što pokazujemo koliko volimo svoj narod'', rekao je predsednik Vučić i dodao da nećemo zaborati sve ono kroz šta su Krajišnici morali da prođu.           

''Za nas to nisu samo strateške brojke stradalih'', poručio je Vučić i naglasio da Srbija neće zaboraviti.

''Nikada kao danas se nije prekrajala istorija. Zato hoću da sve nas podsetim ne samo na ono šta su drugi nama činili, ne želeći da postojimo, već i na ono što smo sami sebi činili, baš kao da ne želimo da postojimo'', kazao je predsednik i napomenuo da nikada više ne sme da se ponovi da Srbija zaboravi svoje tihe heroje.                        

Predsednik Vučić je naglasio da nikada više ne smemo da pokrivamo oči, i uši, i usta, pred nečim što jeste bio pogrom i sunovrat svake ljudskosti.                      

''Praviti se da to nije tačno, izbegavajući da kažemo, zločin je ne samo prema žrtvama, nego i prema nama samima, svakom živom Srbinu, Krajišniku, prema Srbiji i njenoj budućnosti'', rekao je predsednik Vučić i podvukao da ljudi samo ako pamte mogu da se usprave i žive i sa sobom i sa drugma bez zazora, straha i sumnje.                  

Predsednik Vučić je istakao da Srbija mora da se bori za mir i za kolevke sa decom, kao i da nas zaborav poništava i briše iz istorije i iz budućnosti, oduzimajući nam pravo na svako sutra.

''Naša misija je srećna budućnost za nas i za novo pokolenje! Današnja Srbija počiva na jasnom identitetu i na kulturi sećanja'', ukazao je predsednik Vučić i podsetio da je urađeno sve ono što je decenijama zapostavljano, kao i da je snažna Srbija postala gospodar svoje sudbine.                   

''Neka je večna slava srpskim mučenicima koji su stradali u ''Oluji'' i u svim pogromima. Vaša deca su u svojoj Srbiji, zbrinuta, voljena i uspešna. Mirno spavajte sokolovi srpski, budućnost vaše dece je naš zavet'', zaključio je predsednik Vučić i zahvalio svima koji su pokazali večeras kako se voli svoja zemlja i da Srbija pamti.

Izvor: www,predsednik.rs

Foto: www.predsednik.rs


03.08.2021. godine Javni poziv za podnošenje predloga za dodelu nacionalnih priznanja za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge u oblasti ostvarivanja saradnje i jačanja veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu

Obaveštavamo da je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, doneo odluku, dana 2. avgusta 2021.godine, kojom se raspisuje javni poziv za podnošenje predloga za dodelu nacionalnih priznanja za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge u oblasti ostvarivanja saradnje i jačanja veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu.

Uvid u raspisani javni poziv možete izvršiti na sledećim linkovima:

- https://www.mfa.gov.rs/

- https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/

 


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova