| |     polski | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt
 

Radno vreme
Ponedeljak - petak:08:30 – 16:30 časova

 


Radno vreme Konzularnog odeljenja

(rad sa strankama):

ponedeljak - petak: 10:00 - 14:00 časova

 

 

Praznici

Adresa
Aleja Róż 5
00-556 WARSZAWA

Telefon: + 4822 / 628-51-61, 625-60-41 Lokacija/Mapa
Faks:      + 4822 / 629-71-73 Konzularna nadležnost
E-mail: embassy.warsaw@mfa.rs Počasni konzuli
Veb sajt: http://www.warsaw.mfa.gov.rs  

 

 

 


 
 
 
Vučič: Srbija po rastu prva u Evropi

 .

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je Srbija po privrednom rastu prva u Evropi, što će biti formalno potvrđeno krajem marta, a sve to je bilo moguće zahvaljujući reformskim merama koje su preduzete od 2014. godine, te brzim otvaranjem zemlje posle prvog talasa korona virusa.                                

Predsednik je istakao da je Srbija u prvom kvartalu imala rast od 5,2 odsto, dok je evrozona bila na minus 3,2 odsto, u drugom kvartalu Srbija je imala rast od minus 6,3 odsto, dok je evrozona imala minus od 14,7 odsto, a u trećem kvartalu, kada je evrozona imala minus od 4,3 odsto, Srbija je imala samo minus 1,4 odsto.

Vučić je naveo da je Crna Gora, na primer, imala u trećem kvartalu čak minus 26 odsto.                                

Takođe, predsednik je naglasio da su u našoj zemlji građene  i obnovljene bolnice, te da su dve bolnice izgrađene za samo četiri meseca.                                    

Rekao je da se država borila da nabavi respiratore, maske, rukavice, skafandere, lekove, sve što je bilo potrebno i ukazao je da se radi na 10 opštih bolnica širom Srbije, dodajući da su sve to bile velike stvari koje su moguće samo na osnovu uspeha reformi iz 2014, donošenjem Zakona o radu, koji je doneo odlične rezultate i merama fiskalne konsolidacije.                                          

''Ovo su rezultati koje Srbija nikada nije imala. Kada je Srbija bila prva u Evropi po stopi rasta? Dobićemo 31. marta rezultate da se potvrdi da je Srbija broj jedan u Evropi. To sve je bilo moguće zahvaljujući ljudima koji su verovali u teške promene'', rekao je Vučić.                     

Prema njegovim rečima, ove godine će se u Srbiji čak šest autoputeva raditi u isto vreme, a s tim  vezi, napomenuo je da je Bugarska najavila da će do kraja godine završiti autoput od naše granice do Sofije, nakon čega će moći autoputem da se ide do Istanbula, što je jako važno kako bi saobraćaj išao preko naše zemlje.                                    

Vučić je naglasio da je 2020, tzv. godini korone, naša zemlja imala neto priliv direktnih stranih investicija od 2,9 milijardi evra neto, a bruto tri milijarde, što znači da su mnoge strane kompanije poput Tojo tajersa, Bojsena, ZTF-a, Brosea i u godin krize ulagale u Srbiji.                                     

Predsednik je rekao da Srbija ima najveće prosečne plate u regionu, od 511 ili 512 evra, kao i da će već u februaru, zbog januarskog povećanja, taj prosek biti 535 ili 536 evra, kao i da je samo u Beogradu u poslednjih sedam godina prosečna plata skočila za 180 evra ili za 40 odsto.                             

Kaže da smo pre bili četvrti po platama u regionu, dok smo danas i zvanično prvi, kao i da će razlika u odnosu na druge zemlje sve brže da se povećava, a ističe da  u Srbiji zaposlenost raste, kao i da nam se stopa javnog duga najmanje uvećala u odnosu na gotovo sve evrpske zemlje. To ilustruje podacima da je u Italiji javni dug skočio na 156 odsto, u Nemačkoj 87 odsto, Francuskoj 114 odsto, u Hrvatskoj na 88 odsto, a u Srbiji je 57 odsto.                              

Predsednik Srbije najavio je da će do Sretenja, 15. februara, biti donet dodatni paket pomoći privredi, a kako je objasnio, to će biti nova inekcija za kompanije, privredu, preduzetnike, mala,  srednja i velika preduzeća, što je, kako je rekao, 1.052.000 ljudi koji su obuhvćeni tim sistemom.                                   

Vučić je precizirao da će to najverovatnije biti pomoć u vidu isplate dva ili tri puta po pola minimalca, biće i sektorske pomoći za turizam, za hotelijere, tzurističke agencije, vodiče, za autobuske prevoznike, sa još pola minimalca.                                    

Predsednik je dodao da će nastojati da se produže i garantne šeme, koje su se odlično pokazale, sa 1,5 milijardi, a ovog puta bi preko tog sistema, moglo da bude obezbeđeno još dva puta po 500 miliona.                               

Vučić je rakao da se za sedam dana očekuju prvi dogovori sa DFC-om vredni 300 do 400 miiona dolara.                                    

Takođe, naveo je da će država nastojati da dodatno pomogne i penzionerima, pored povećanja penzije od 5,9 odsto, koliko će dobiti u februaru, kada prime januarsku penziju, a dodao je da bi simbolično, penzioneri do marta trebalo da dobiju pakete sa vitaminima C, D i cinkom, što  su, prma rečima predsednika, sitnice, ali pokazuju deo brige države da se izbori za zdravlje.                         

Predsednik je najavio da će se u narednih sedam do osam dana završiti pregovori i oko nabavke kineske vakcine, nakon što su u Srbiju stigle prve količine Fajzerove i Sputnjik V vakcine i ukazao da je kineska vakcina izuzetno kvalitentna, ali da je verovatno i najskuplja, te da je zato pisao kineskom predsedkiku i zamolio za popust za našu zemlju. Vučić je zahvalio Amerikancima što su odlučili da prodaju vakcinu našoj zemlji i napomenuo da je niko u regionu, osim male količine koju je dobila Albanija, nije dobio sem Srbije.                             

Istakao je da se naša država oslanjala na sebe i sopstvene snage i da je naš državni vrh negde predosećao da će vakcine u okviru evropskog Kovaks plana stići kasno.                              

Predsednik je odbacio tvrdnje o lošim rezultatima Srbije u borbi protiv korone i naveo da naša zemlja ima najmanju smrtnost od korone u regionu.                                    

On je izneo podatke da je Slovenija na 100.000 stanovnika imala 144 smrtna slučaja, Severna Makedonija 126, BiH 123, Bugarska 115, Crna Gora 115, Mađarska 110, Hrvatska 107, Rumunija 85, a Srbija 51.                                            ''Stopa smrtnosti u regionu je: Bugarska 3,9, BiH 3,7, Mađarska 3,11, Severna Makedonija 3,03, Rumunija 2.48, Slovenija 2,15, Hrvatska 1.99, a Crna Gora 1.4, a Srbija 1.0. To se vidi na grafikonima i tu nema laži, nema prevare'', istakao je predsednik.                                                   

On je rekao da će se država boriti za vakcine, te da je jedino Srbija, na Zapadnom Balkanu, dobila značajne količine cepiva, uz nešto malo koje je dobila Albanija, a dodao je da se za jedan dan, od kada je počela prijava građana za vakcinaciju, prijavilo čak 63.000 ljudi.                                     

Vučić je izrazio uverenje da nas čeka bolja godina od prethodne, a veruje i da će, uz vakcinaciju građana, biti pobeđen korona virus.                       

Beograd,

12. januar 2021. godine


3 January 2021 Every Serb in the diaspora is potentially a lobbyist

Our compatriots living abroad are one of the great potentials that the state has not recognized in the right way so far, which is why a different approach is needed to the issue of how to strengthen our diaspora and use the good will of people who are potential lobbyists for the interests of Serbia and the Serbian people, Foreigna Ministter Nikola Selakovic said.                             

''When it comes to Serbs in the diaspora, and especially in the region, this issue has been a kind of an unattended crop which requires a lot of work, and even when a lot is done at once this is not apparent immediately'', Minister Selakovic stated in an interview with Tanjug.                                   

He emphasized that the appointment of the Director of the Office for Kooperation with the Diaspora and Serbs in teh Region for the first time after almost seven years since this body was formed within the Ministry of Foreign Affairs, shows that it is one of the prioritis of the Ministry he is at the helm of.                                

Selakovic notes that intensive efforts have been long underway on forming a plan to make the diaspora more visible both outside the borders of Serbia and in the mother contry itself.                       

''Every person in the diaspora is a potential lobbyist for the interests of our country and people, and we need to find the right way to use that'', he said.                              

That much can be done in that regar Selakovic illustrates with the fact that only in Switzerland, in 24 cities, there are Serbian cultural and artistic associations which amounts to mor than 3,000 young people who get together in order to preserve our tradition, culture, the Serbian languange and history.                              

''If they were able to set up such associations in 24 cities, it speaks volumes about the enthusiasm of these people. There is so muc enthusiasm, energy and love in these people. We need to explore ways to help them and use their good will and potential'', the Minister points out.                    

He also cites the example of an emigrant family in Canada, the Varaklic family from southwestern Serbia, who sends Christmas package for children in the Raska region every year. He adds that they have so far donated hundreds of thousands of dollars to non-governmental organiyations for those needs alone, but he says that we do not see that here.                        

''The state does not recgnize this, and these are people who gained success as entrepreneurs working in a distant country, who can be serious lobbyists for Serbia, for Serbian interests, someone who represents us in the best possible way'', Minister Selakovic said .                                          

Minister Selakovic also pointed out that Arnaud Gouillon has been appointed as head of the Office for Cooperation with the Diaspora and Serbs in the Region and described him as a man of extraordinary energy, great love for the Serbian people, which he showed in his engagement towards Serbs in Kosovo and Metohija, where they were seriously endangered.                                    

''By doing so, he showed and set an example to many of our compatriots of what an individual can do. And when one such individual focuses energy, enthusiasm and love for people, on work done within the state administration system, I think that the preconditions have been created for such activities to yield good results'', Minister Selakovic said.

Source: Tanjug


3.1.2021. Svaki Srbijn u dijaspori potencijalni lobista

Naši sunarodnici van Srbije su jedan od velikih potencijala koji država do sada nije prepoznala na pravi način i zato je potreban drugačiji pristup pitanju - kako da ojačamo našu dijasporu i iskoristimo dobru volju ljudi koji su potencijalni lobisti za interese Srbije i srpskog naroda, kaže ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.                                  

''Kada pričamo o Srbima u dijaspori, i posebno u regionu, to je jedna prilično zaparložena poljana, na kojoj je potrebno raditi mnogo i u kojoj ne može mnogo toga odjednom učinjenog i da se vidi'', konstatuje Selaković u intervjuu za Tanjug.                       

On ističe da i imenovanje direktora Uprave za saradnju sa Srbima u dijaspori i regionu prvi put posle gotovo sedam godina otkako je uprava formirana u okviru Ministarstva spoljnih poslova, govori da je to jedan od prioriteta delovanja ministarstva na čijem je čelu.                                  

Selaković napominje da se trenutno uveliko radi na formiranju plana kako da dijaspora postane vidljivija i van granica Srbije i u samoj matici.                            

''Svaki čovek u dijaspori je potencijalni lobista za interese naše zemlje i naroda i treba da nadjemo pravi način da to iskoristimo'', naveo je on.                            

Da može mnogo da se uradi na tom planu, Selaković ilustruje podatkom da samo u Švajcarskoj, u 24 grada postoje srpska kulturno-umetnička društva, što je više od 3.000 mladih ljudi koji se okupljaju zarad očuvanja naše tradicije, kulture, srpskog jezika i istorije.                                

''Ako su u 24 grada bili u stanju da organizuju takva društva, to govori o entuzijazmu ljudi. Koliki entuzijazam, energija, ljubav postoji kod tih ljudi. Dajte da vidimo kako da pomognemo i da iskoristimo tu dobru volju i potencijal kod tih ljudi'', ukazuje ministar.                              

Navodi i primer jedne iseljeničke porodice u Kanadi, Varaklić iz jugozapadne Srbije, koja svake godine za decu u Raškoj oblasti pošalje božićne paketiće. Oni su, dodaje, do sada samo za te potrebe dali stotine hiljada dolara nevladinim organizacijama, ali ih mi ovde, kaže, ne vidimo.                                   

''Ne vidi država, a to su ljudi koji su uspeli radom u jednoj dalekoj zemlji, kao uspešni privrednici, koji mogu da budu ozbiljni lobisti za Srbiju, za srrpske interese, neko ko nas predstavlja na najbolji mogući način'', rekao je Selaković.                              

Selakovć skreće pažnju i na to da je na čelu Uprave za saradnju sa Srbima u dijaspori i regionu Arno Gujon, kako kaže, čovek izvanredne energije, velike ljubavi prema srpskom narodu, koju je pokazivao u delovanju prema Srbima na KiM, tamo gde su bili ozbiljno ugroženi.                          

''Time je pokazao i dao primer mnogim našim sunarodnicima šta može pojedinac da uradi. A, kada taj pojedinac energiju, entuzijazam,ljubav prema ljudima, prenese na delovanje u okviru državnog sistema, mislim da su se stvorili preduslovi da se u takvom delovanju rađaju dobri rezultati'', rekao je Selaković.

Izvor: Tanjug


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova