| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време
Понедељак - петак: 08:30 – 16:30 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 08:30 - 16:30 часова

Празници

Адреса
Алеја ружа 5
00-556 ВАРШАВА
ПОЉСКА

Телефон: + 4822 / 628-51-61, 625-60-41 Локација/Мапа
Факс:      + 4822 / 629-71-73 Конзуларна надлежност
Е-mail: embassy.warsaw@mfa.rs Почасни конзули
Веб сајт: http://www.warsaw.mfa.gov.rs  

 


 
 
 
Техничко-општеобразовни центар у Хожуву носиће име "Никола Тесла"

На позив Давидa Мадејског, председника „Хожовског научног друштва“, амбасадор Радојко Богојевић, конзул – први саветник Михаило Петковски и почасни конзул из Катовица Ранко Томовић, посетили су 12. марта о.г. Техничко -  општеобразовни школски центар у Хожуву, предграђу Катовица, где су присуствовали Научном скупу посвећеном личности и достигнућима Николе Тесле.

Учеснике Научног скупа и све присутне је први поздравио амбасадор Богојевић. Он је указао на изузетан значај рада и стваралаштва Николе Тесле, не само за Р. Србију, с обзиром да је пореклом био Србин, већ и за цео свет јер је својим научним достигнућима дао трајан допринос развоју светске науке. Амбасадор Богојевић је захвалио домаћинима и на одлуци научног већа Техничко - општеобразовног школског центра из Хожува да две школе из састава овог центра, поводом обележавања шездесетогодишњице школе, добију име Николе Тесле.

Након обраћања амбасадора Богојевића приказан је биографски филм: „Никола Тесла – мајстор муња“,  а затим су о животу и достигнућима Николе Тесле говорили професор Анджеј Кравчик, председник Пољског удружења за примену електромагнетизма и кoаутори пољске биографије Николе Тесле под називом „Телеаутомати и други проналасци Николе Тесле“, Кжиштоф Словињски и Пшемислав Словињски.

По завршетку Научног скупа амбасадор Богојевић је за локалну ТВ станицу дао краћи интервју, након чега је разговарао са домаћинима о могућностима успостављања сарадње између Техничко -  општеобразовног школског центра у Хожуву и одговарајућих школа у Србији. С тим у вези, професори овог центра изразили интерес за братимљење и успостављање блиске сарадње са неком електротехничком школом у Србији, а проф. Анджеј Кравчик, председник Пољског удружења за примену електромагнетизма и професор на Факултету политехнике Универзитета у Ченстохови, истакао је интерес овог факултета за успостављање сарадње са неким електротехничким факултетом у Србији.

Договорено је, такође, да група од 15  ученика и два професора Техничко -  општеобразовног школског центра у Хожуву посети Београд и музеј Никола Тесла од 15 – 19 септембра о.г..

Oпширније...
Otvaranje Konzulata Republike Srbije na čelu sa počasnim konzulom u Katovicama

U Katovicama je 24. septembra 2012. godine otvoren Konzulat Republike Srbije na čelu sa počasnim konzulom gospodinom Rankom Tomovićem.
Konzulat u Katovicama će svoje aktivnosti u najvećoj meri posvetiti uspostavljanju i jačanju privrednih veza Poljske i Srbije. 
Teritorijalna nadležnost Konzulata Republike Srbije u Katovicama na čelu sa počasnim konzulom prostire se na četiri vojvodstava: Šljonsko, Donjošlonsko, Opolsko i Malopoljsko.
Na fotografiji: Gradonačelnik gradske opštine Katovica-Čelađ Teresa Kosmala, Počasni konzul Republike Srbije u Katovicama gospodin Ranko Tomović i Ambasador Republike Srbije u Poljskoj Radojko Bogojević neposredno nakon otkrivanja table na prostorijama Konzulata Republike Srbije sa sedištem u Katovicama.  


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова